donderdag 1 december 2011

Frugal Feestmaand!

Het is officieel 1 december vandaag.
In mijn hoofd zit die datum al langer. De dure feestmaand. Toch?
Of misschien wel helemaal niet.
In mijn frugal streven is het de perfecte uitdaging om deze heerlijke, gezellige en feestelijke maand volledig tot zijn recht te laten komen op de frugal manier.
Ik hou namelijk ontzettend van december. Ik vind Sinterklaas, kerst en oud&nieuw zo leuk als een kind en ik verheug me er altijd weer enorm op.
Geen tijd om gevoelsmatige concessies te doen dus, want genieten is belangrijk.
Dus wat wordt het plan de campagne?

Ik struin mijn kledingkast door en hang vast weg wat ik met de feestdagen aan wil. Ik zoek de sieraden en accesoires er ook bij. Ik draag ze deze maand verder niet. Zo blijft het bijzonder.
Ik hang het weg op een hangertje als complete set.
Ik doe net als CasaDiMama en eet mijn vriezer leeg. Zo bespaar ik huishoudgeld. We hebben voor oud&nieuw gereserveerd voor een prachtige feestavond. Voor ons het uitje van het jaar.
Dus ik ben heel gemotiveerd om mijn huishoudgeld goed in de gaten te houden.
Ik ben niet van de volvraterij. Dat staat voor mij heel ver van de kerstgedachte af. We eten met het gezin samen en er is een pakje onder de boom.
Verder bak ik voor kerst altijd een geurige chocolade-cake.
Mijn kerstboom is gewoon een neppert, die ik al járen heb. Maar omdat ik 'm secuur opruim en met overgave het jaar erop weer opzet en behang met heel veel kleine lampjes is het ding een lust voor mijn kitsjerige oog.
Geen aanschaf van weer een andere kleur ballen, maar juist me verheugen op 'mijn' boom zoals ik die ken.
Verder nog een aandachtspuntje waar zeker wat te besparen valt: ik heb ongemerkt ingehaakt met het idee dat je overal twee van moet hebben staan. 2 vaasjes, 2  kandelaren en vooral...2 dezelfde waxinelichthouders.
Waarom?
Waxinelichten zijn peperduur, maar o zo gezellie.
Je kan wel kiezen voor de goedkope variant van bijvoorbeeld Karwei of Xenos, maar die branden niet eens helemaal leeg en dan gaan ze al uit met veel stank. Het beste branden nog de dubbel hoge van Gouda die je bij de Blokker kan krijgen.
Ze branden écht 8 uur en helemaal op. Zelfs als er nog een piepklein restje in zit van de vorige avond, kan je 'm nog gewoon weer aansteken en hij brandt alsnog schoon leeg.
Per 30 stuks zo'n 4.50 euro...
Ik ben dus gestopt met de 'alles moet 2 hype' en ik doe hier en daar 1 waxinelichthouder aan op een knus plekje. Ziet er net zo leuk uit, ik mis de nummer 2 ernaast dus niet...weer wat wijzer geworden.
Verder heb ik in de afgelopen maanden wat spulletjes via MP verkocht en daar heb betaal ik de cadeautjes voor onder de boom van. Sommige cadeautjes komen ook van diezelfde plek.
Ik heb er wel vertrouwen in, dat het een sfeervolle maand wordt zonder de desillusie dat je huiselijk geluk blijkbaar toch weer met geld hebt moeten kopen. (lange neus naar de reclamewereld!)
Hoe doen jullie dat?

5 opmerkingen:

 1. Wij vieren Sinterklaas met zijn tweetjes. De cadeautjes zijn eigenlijk dagelijkse dingen of levensmiddelen.Het plezier zit hem in het gedicht er bij. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over waxinelichtjes hebben wij niet te klagen, daar hebben we dozen vol van. Een keer in de aanbieding gekocht. Het eet niets en het neemt geen ruimte in die we niet kunnen missen, dus wij zetten idd regelmatig gezellig een kaarsje op. Verder probeer ik in de aanloop idd wat beter op het boodschappengeld te letten en ook lekkere hapjesrecepten te bedenken. Zo maken wij er ook iets speciaals van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor Kerst vind ik het wel te doen, maar voor Sinterklaas heb ik toch wel geld uitgegeven voor de cadeautjes voor de kinderen. Wel veel praktische dingen zoals thermohemden! Die gaan ze denk ik wel nodig hebben als ze na de verhuizing 8 km moeten fietsen naar school.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elkaar, kaarsje, boompje, wijntje. Wat heb je nou nog meer nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weet niet meer op welke blog, maar heb ergens gelezen dat wanneer je de waxinelichtjes een nachtje in de vriezer doet ze nog langer branden. Moet het echter zelf nog uitproberen

  BeantwoordenVerwijderen