dinsdag 27 december 2011

Balansen

Na een jaartje gefrugalt te hebben is het niet meer dan logisch om op de valreep eens te inventariseren wat het mij nu gebracht heeft.
Niet eens alleen 'opgeleverd' maar bovenal gebracht.
En dat is feitelijk mijn eerste punt al.
Waar ik puur en alleen begon om mijzelf een financiële lift te verschaffen, heeft de frugal levensstijl ook inzichten met zich meegebracht.
Of ik er nou op uit was of niet, het leven versimpelen, het zoeken naar bestaande oplossingen en het doen-met -wat -je- hebt-credo, veranderde mij.
Ik was dat niet van plan.
Ik wilde gewoon zo goedkoop mogelijk leven!
Geen idealisme om bio, eco of low impact te leven.
Simpelweg meer geld overhouden, meer grip op mijn leven door financiële onafhankelijkheid in gang te zetten en een kraakhelder overzicht te krijgen over MIJN GELD.

Dat brengt automatisch acties op de lijst.
No pain, no gain.
Door zaken op een rijtje te krijgen moest de schop in mijn inboedel. Of die nou bestond uit papier (lees administratie) snuisterijen, voorraadkast, vriezer of zolder.
Van het één kwam ik in het ander en het maakte me soms horendol en soms wanhopig, soms tot het inzicht dat ik belachelijk bezig was geweest.
Heb ik zo véél? Waarom?! Wat nu..?
Knopen doorhakken, kringloopwinkel bevoorraden, Marktplaats bestormen en opmaken/leegeten en ook "vragen". Vragen aan anderen of ze nog een ditje of datje hadden, (oud spotje voor in mijn schuur) in plaats van weer op de automatische piloot naar de winkel te rennen en het te kopen.
Ongewild gingen dingen mij tegenstaan. Al die zaken die gemaakt zijn om kortstondig de mens tot dienst te zijn en dan weg te gooien.
Goh..is dat niet een tikkeltje low impact denken?
Geen massale hoeveelheden voor idioot lage prijzen en vervolgens er achter komen dat je dat toch niet opeet met z'n tweeën, want dat je je dan tegeneet en het alsnog weggooit.
Dus een klein beetje van een andere kwaliteit en ach...dan kom je zomaar in een gezondere categorie terecht. Is dat niet bio?
En voelde dat niet eigenlijk best heel erg lekker en bleek dan dat ik dan niets van wat ik aanschafte weggooide? Dat wat ik koop ik nu anders waardeer? Hmm dat ruikt naar een bewuste leefwijze....
Teruggrijpen naar hoe oma het vroeger deed en hoe zij daar handig en vooral zuinig en supergoedkoop haar huishouden mee runde.
Ik kwam onverwijld met mijn pot groene zeep, mijn oliestel en het bijhouden van mijn energie in de eco-zone terecht. Kachel lager en lekkere wollen trui aan. Led en spaarlampen aanschaffen en afkicken !Van altijd overal licht moeten hebben zodra het maar een tikkeltje avond werd.
Nu geniet ik van dat speciale licht net voor de avond gaat vallen, één heel klein lampje aan...gezellie.

Ik heb het afgelopen jaar met hollen en stilstaan mijn huis ontruimd van overtollige huisraad.  Soms voelde het de eerste dag erg kaal en dan ineens die bevrijding en de bewustwording van ruimte.
Mijn man keek me soms ongelovig aan, maar samen reden we met de ogen dicht de zoveelste rit naar de kringloopwinkel. Altijd weer zo'n bevrijd en blij gevoel op de terugweg.
Nog geen één keer spijt gehad!
Ik heb met vallen en opstaan mijn geld leren beheersen en bewuster uitgeven.
Contant gaan uitgeven en niet meer pinnen, pinnen, pinnen.
Thuis tellen hoeveel kleingeld er in mijn portemonnee zat en dus in de winkel wéten dat ik ermee uitkwam aan de kassa.
Heerlijk..echt betalen, geen plastic, geen afschrijven van mijn bankrekening!
Ik heb met andere ogen leren kijken naar de massaconsumptie en de grijze gelatenheid die dat met zich meebrengt. Meer is niet altijd goedkoper en beter. Het heeft geresulteerd in een paar venijnige logjes, dat was mijn afreageerdrang, mijn groei en mijn spiegel..(en ik zelf dan?)
Miauw! De nageltjes gingen uit!
De reacties waren niet van de lucht. En ook hier geldt dat ramptoerisme altijd nog voor hoge cijfers zorgt, ik zie in de statistieken van mijn blog dat deze artikelen nog steeds met stip het meest worden gelezen!
Grappig eigenlijk wel. Ik zal een grote meid zijn en ze niet verwijderen. Met de billen bloot heet dat.

Minder aanschaffen van betere kwaliteit maakte mij gelukkiger in mijn consumptie.
Ik eet bewust en voel nu wanneer ik vol zit, dat is niet meer wanneer dat volgeschepte bord leeg is.
Ik heb écht moeten leren koken met het idee dat de maaltijd OP moet en niet meer de pannen halfvol over houden. Altijd bang om te weinig op tafel te zetten.
Fijn als het schoon op is. Vroeger zei mijn moeder altijd: op=tekort.
Op=goed.
Ongewild heb ik mogen ontdekken dat er een heel nieuw leven schuil gaat achter een frugal levensstijl.
Ik ben werkelijk alleen maar met het frugal concept begonnen om de euro's in mijn knip te houden, ik merk nu dat dit heel goed kan, maar dat ik ze ook heel anders uitgeef.
Mijn bankrekening is (belachelijk snel) gegroeid dat is een bikkelhard feit. Frugal zijn levert betere resultaten dan welke aandelen en obligaties ook (zelfs in deze tijden :-)
Maar het levert nog iets veel belangrijkers op; een tevreden en gelukkig simpel leven.
Het heeft mij als mens veranderd en ik ben nog lang niet klaar...
Hoe zeggen die wijze luitjes uit het verre oosten dat ook weer?
De reis is belangrijker dan de bestemming?
Chanté!

12 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar. Ik ben ook in de eerste instantie begonnen met allerlei gelddoelen. Hoewel die nog steeds belangrijk zijn (vrijheid komt voor mij pas echt als ik niet meer MOET werken en me geen zorgen hoef te maken over het dak boven mijn hoofd), merk ik dat ik ook steeds meer aan het versimpelen ben. Steeds minder impulsaankopen, minder spullen, meer stilstaan bij wat goed is en wat niet, meer genieten van wat ik heb en wegdoen waar ik niet van geniet. Het is heerlijk en maakt het op een bepaalde manier nog makkelijker om op mijn doelen af te stevenen. Keihard gaat het nog niet, omdat we nu eenmaal (van eigen geld) aan het verbouwen zijn, maar stapje voor stapje gaat het wél door!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jij hebt gedaan en ervaren lijkt voor mij voortgaan op de snelweg. Geweldig!Mijn leven was lopen op het voetpad. Jouw inzichten kwamen bij mij in ong.10 jaar. Gelukkig is er nu internet-support. Ik wandelde alleen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is gewoon zo dat je langzaam aan verandert zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Ik realiseerde me laatst ook dat waar ik eerder zonder twijfelen het geld uitgaf ik nu altijd denk of ik het wel echt wil hebben. Meestal blijkt na wat bedenktijd dat het overbodige luxe is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je het hebt ondekt, je leven wordt er zoveel rijker door in 2 opzichten. Maar pas op met de valkuilen, ik bedoel bio. Deze mensen ruiken ook geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw en dan te bedenken dat ik pas in de beginfase zit. Zou het mij zo ook verlopen? Ik hoop het. Fijn dat jij al bent waar je wezen moet, heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo is het mij ook vergaan. Ik heb je de hele gevolgd en gehoopt dat je de groene weg koos! Welkom bij de club! ;)
  En bio is geen oplichting zoals Johanna beweert. Er zijn wel mensen die proberen het concept uit te buiten, maar dat is iets anders dan dat de hele sector verrot is. Wat dus echt niet waar is. Eco-gecertifeerd wordt je niet zomaar. De sector controleert zijn aangesloten bedrijven heel streng.
  Ik kies voor minder dierenleed. Ik kies voor minder vervuiling van onze leefomgeving. Ik kies voor eerlijk loon voor de boer. 'Mijn' boer teelt al dertig jaar biologisch en heeft zware tijden gekend vroeger. Ze bleven erin geloven en ze maken geen reclame voor hun winkel/bedrijf. Het zijn gewone limburgers die het moeten hebben van mond op mond reclame. Ze hebben een passie voor het telen van biologische groenten en verkopen aan de eigen klanten tegen een schappelijke prijs. De winkel is een oude schuur en hun huis is een oud boerderijtje. Ze dragen altijd werkkleding en hebben nooit geld uitgegeven aan tandarts ;) ;) Ze werken samen met een lokale molen en bakker voor hun eigen brood (meel van eigen teelt). Het is vele malen lekkerder dan fabrieksbrood! Als het me voor mijn gezondheid niks oplevert, hebben we in ieder geval veel lekkerder gegeten dan voorheen! Je proeft het verschil!
  Hoed je wel in de regeuliere supermarkt voor producten met loze kreten als 'bewuste keuze', 'duurzaam' 'zonder toevoegingen' en andere onzin. Die proberen idd een slaatje te slaan uit de hype.
  En ja. In bio kom je wel eens een wormpje tegen. Maar een wormpje dat zich voedt op kool, zal aan jouw lichaam geen schade toebrengen mocht je hem opeten en als je de groente kookt, gaat ie dood en vind je hem in de pan. Dat is toch echt minder erg dan chemische troep en andere ellende die je dan idd niet ziet, maar ook niet dood kookt en zich ophoopt in je organen en tot vage klachten leidt op den duur.

  Duim duim duim dat je de groene weg gaat bewandelen in 2012. Ik heb iig genoten van je leerzame reis. Bedankt dat je ons hierin liet delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grappig dat iedereen begint te besparen voor de centen en uiteindelijk op de eco toer gaat. Terwijl iedereen die niet bespaard roept dat eco/bio zo duur is.....
  Zielig voor dat wormpje Zena, die kan best de tuin in ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik sta aan het begin van de weg die jij bewandelt! Het gaat nog met vallen en opstaan...Fijn dat je zo'n grote inspiratiebron bent voor mij en vele anderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi stukje!

  En wat een mooie reis... ;-)

  Ben ook net onderweg en dat bevalt me tot nu toe best!

  Veel plezier met het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben pas een aantal weken geleden begonnen aan "Een kastje per dag" en kom steeds allerlei nieuwe dingen tegen... en vandaag wandel ik digitaal tegen jouw blog aan en zie "frugal" staan?? Ik ga me er eens in verdiepen... want je klinkt heel erg blij met het resultaat en de weg die je bent ingeslagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige balans! Wat fijn dat het zoveel meer heeft opgeleverd dan verwacht. De reis zelf is inderdaad ook de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik heb net je blog gevonden en deze nodigt erg uit om verder te lezen! Ik ben benieuwd of ik aan het eind van dit jaar ook zover ben. Ik vrees dat ik moeite heb om knopen door te hakken (met name weggooien), maar elke stap is er één :)

  BeantwoordenVerwijderen