dinsdag 3 januari 2012

kerstpakketten-kost...katjing!!!

Ik ben nog een weekje vrij.
Dat probeer ik ieder jaar. De eerste week van januari vrij.
Dat heeft een dubbele reden. Ik vind het fijn om tot rust te komen na de drukke feestdagen en deze eerste week heeft ook zo zijn data waarop juist een paar hele dierbare familieleden in de afgelopen jaren zijn overleden.
Ik kan wel werken in deze week, maar toch is het fijn om even helemaal tot jezelf te komen en jezelf te zijn op deze dagen. Ze zijn niet alleen maar vervuld van heimwee of verdrietige gevoelens, maar juist ook vaak erg sereen.
Dingen krijgen uiteindelijk nou eenmaal een plaatsje zoals dat zo mooi wordt genoemd en herdenken is liefde tenslotte.
Manlief is dan ook nog vrij want die zit in het voortgezet onderwijs dus dan weet je het wel. Vakantie is een plicht ;-)
Maar weet je, daar wil ik eigenlijk helemaal niet uitvoerig over bloggen.
Ik heb een blog dat frugal levensstijl heet en laat ik het daar maar bij houden.
Ik was vanmorgen heerlijk in mijn element met het lezen van allerhande blogs. Beetje ideeën opdoen, me laten motiveren, reageren op wat een ander schrijft en zo je een deel voelen van dit wereldje vol mensen die een raakvlak met je hebben.
Wat ik aardig vaak voorbij zag komen was het weer leegeten van je voorraadkast, het strakker focussen op de daadwerkelijke boodschappen die je nodig hebt. Je kasten goed nastruinen en de vriezer aan inspectie onderwerpen.
Het blijft een feit dat we op het vlak van eten en drinken (en verbruik van energie) de winst moeten pakken. Dáár valt natuurlijk ook enorm veel winst te behalen. Tientallen klinklare euro's!
Toen moest ik denken aan het kerstpakket. Ja hip hè op 3 januari...
We kregen er ieder een, mijn man en ik. Dat is al een luxe.
Zo'n cadeau van je werkgever. Het gemopper was dit jaar véél minder viel mij in december al op. Normaal gesproken kan het kerstpakket het niet goed doen. Alles belachelijk, of overbodig of niet hun smaak. Ik denk dan altijd 'geef het dan terug als je het niet blieft' maar dat doet dan weer geen hond...ahum.
Kan nog komen die kritiek, want ik heb de meeste collega's nog niet weer gesproken natuurlijk sinds de feestdagen.
In mijn pakket zaten allerhande streekprodukten. Pannenkoekenmeel van de molen hier uit de buurt, appelkaneel jam (hmmmmm) appelstroop, fles wijn, iets van snoep en koek en een groot houten hart en een soort houten paneel met scharnieren en een hart erin uitgezaagd.
Ik had eerlijk gezegd geen fleu ideu wat dat moest voorstellen maar het briefje erbij vermelde dat dit was om planten in je vernsterbank te beschermen tegen felle zon.
Oké..voor de toekomst zullen we maar zeggen.
Ik zie in mijn frugal geest echter alweer een cadeau in spé voor iemand anders met een zelfgemaakt stuk zeep of cake erbij of eigen kweek aan plantjes, want Valhalla ik heb mijn bio-pompoenpitten trouw bewaard! En ik ga het dit jaar écht doen!
Bij mijn man was het Italië wat de klok sloeg. (Leuk voor Tess van de casa)
Pizzameel voor deeg, kruiden, tomatensaus helemaal bio, olijven en een enorm plastic rond bord dat je in pizzaparten uit elkaar kon leggen. Ieder zijn eigen stuk pizza erop.
Olijfolie, amarettokoekjes en grissini.
In de afgelopen 14 dagen ben ik deze pakketten stomweg gaan gebruiken.
Dus pannenkoeken bakken, pizza maken en pasta bouwen. Pizza maken was leuk! (ja mensen, sommige dingen komen langzaam...)
De wijn weggeslobbert met een vriendin en bij koffie en thee de lekkernijen uit het pakket gepresenteerd.
Ik heb het schoon opgemaakt. Puur vanuit een frugal gevoel.
Dit hebben wij gekregen, dit bepaald het menu, dit is frugal.
Net, tussen de middag is het laatste deel pannenkoekenmeel tot pannenkoeken (wat blijft dat toch raar om panneNkoeken te moeten schrijven blèhhh) verwerkt en samen opgesmikkeld.
Huisje weltevreden.
Hoe hebben jullie je kerstpakket verwerkt? Of heb je wel een kerstpakket gehad?
Viel je ook op dat er meer praktische etenswaar in zat? Heb je iets gemerkt van onvervalste kerstpakketten gemopper. of vond je het ook minder zuur allemaal?
Ik ben er wel benieuwd naar.
Mijn vorige week was boodschap-technisch in ieder geval een meevallertje hierdoor.
En het voelde echt heel erg leuk om dit zo te doen.

19 opmerkingen:

 1. Wij zijn al jaren diep tevreden met het kerstpakket wat manlief krijgt. Hij heeft een werkgever die doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg als werkgever heeft;) en het kerstpakket bestaat dan ook uit gewone levensmiddelen en lekkere dingen als een blik erwtensoep en een rookworst en een pot pindakaas en chocopasta. De lekkere dingen waren van chocola en wat zoutjes. Heerlijk toch? Wij hebben dit dan ook in de kerstvakantie lekker gebruikt en ervan genoten! Ook zit er ieder jaar iets bij wat je gewoon kan neerzetten of gebruiken. Een stamppot pan bv, en nu een mooie houten lantaarn om een leuke kaars in te zetten. Zoals ik al zei; we zijn er ieder jaar weer blij mee en dankbaar voor. Het is een gift die ook nog eens goed te gebruiken is:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hadden ook een kerstpakket maar heb daar een groot deel van weggegeven. We eten vnl biologisch en dat was het pakket duidelijk niet. Maar familie was er blij mee en de dingen die we wel wilden eten hebben we inmiddels al op.
  Ik zie soms spullen bij de kringloop staan die duidelijk uit kerstpakketten komen, zoals 2 jr geleden heel veel chocolade fondue-sets. Die fun-pakketten vind ik zo zonde, hoe goed bedoeld ook. Praktische en eetbare zaken komen altijd wel terecht en is minder belastend voor ons milieu. Maar ja, het gegeven paard he...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja pizza maken is leuk hè! ;-))
  Wat ben je toch ook een lekker figuur.
  Pizza is trouwens 'het armeluisvoer' bij uitstek. Want het is uit nood geboren. Je maakt een deegje van wat meel, water en een ei en je mietert er alles op wat mama maar over heeft. Of nog zo goedkoop mogelijk kon krijgen. Zo werden de monden gevoed met zo zuinig mogelijk leven.
  Ik maak de pizza altijd op een grote bakplaat en zelfd dat andere dag gaan er nog stukken van af en mee naar het werk zelfs!
  Warme groet uit de casa.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn man had ook een kerstpakket met producten uit de streek en ook wij waren er blij mee. Heerlijk spullen waar je wat aan hebt en die ook nog opgaan dus lekker geen extra spullen er bij. Ik ben dik tevreden elk jaar. Maar ik moet zeggen dat ik erg gauw tevreden ben he bij mij is het glas gelukkig altijd halfvol en niet half leeg. Geniet nog even lekker van je vrije dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij kregen allebei kadobonnen (terwijl we verschillende werkgevers hebben). Ook helemaal niet vervelend.

  Die gaan in het kadobonnen-kistje waar in de loop van het jaar de huishoudelijke aankopen en kadootjes van worden gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn vriend had er geen, die kon ook kiezen dat het naar een goed doel ging, dus dat had hij gedaan. Ik heb mijn pakket zelf samengesteld, dus dat gaat schoon op. Ik heb het liefst gewoon eten en drinken. Ik hoef geen 600e bordenset of sushipakketten. Maar wat ik krijg maak ik wel op of geef ik aan iemand anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het kerstpakket wat manlief krijgt altijd leuk! Dit jaar weer eens een onvervalst pakket. Een deel is al op, de rest staat in de voorraadkast om gebruikt te worden. Het gaat altijd op. Omdat ik zo dol ben op kerstpakketten had mijn moeder als kerstkado een kerstpakket voor me besteld. Met heel veel bio produkten, hoe gaaf is dat!
  Maar ik weet dat het op het werk van manlief altijd gezeik is, wat ze ook geven. Maar de pakketten waren wel voortijdig op, dus waarom er nu altijd zo gemopperd wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vind het altijd wel leuk een pakket. Maar dit jaar gewoon bonnen + een klein ''welness'' pakket, waarvan we de helft toch niet gebruiken (neerzetspul) dus daar heb ik de kringloop mee blij gemaakt.

  Vind het altijd leuk om te krijgen. Het HOEFT niet, je baas is het niet verplicht ofzo. Dus gewoon een leuk extraatje is het.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij werken beiden niet meer, maar was altijd blij met het kerstpakket. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ook wij zijn elk jaar heel bij met de kerstpakketten en het is eigenlijk een sport om het weer als menu te eten. hoor wel op mijn werk dat bepaalde dingen gewoon worden weggegooid..... zonde... geef het dan weg.
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit jaar had ik een 3 laags glazenpot, een dienblad, theeglazen (dubbelwandige), thee en snoepjes. Best een leuk pakket. Het dienblad zal alleen ergens anders naartoe gaan. Hij is wel leuk maar je kan niet alles houden.

  Vriendlief kreeg een kerstbrood, VVV bonnen en wat contant geld. Altijd leuk. VVV bonnen liggen in de la en het geld heeft hij bij zijn nieuwe telefoon gelegd.

  Ik heb liever eetbare pakketen of gewoon bonnen. De afgelopen jaren heb ik ook veel dingen gekregen waar ik niks mee heb gedaan en die zijn of op marktplaats gegaan of naar de kringloop gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit jaar had zoonlief een biopakket, manlief een hollandspakket en ik een italiaans pakket. We zijn niet 1 dingetje tegengekomen waar geen gebruik van wordt gemaakt. Dus hier wordt alles gebruikt, maar het is nog niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk, de streekproducten lijken wel helemaal hip dit jaar, in mijn pakket ook allerlei hollandse producten van kleine producenten. Meestal eten we een kerstpakketten-maaltijd, maar dit jaar zat er vooral 'snaai' in, zoals wij dat noemen. Ook lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn man krijgt altijd een royaal vleesschotel. Die wordt hier altijd erg gewaardeerd, en gaat dus ook wel op en hij krijgt een kerststol. Ik had zelf als pakket een koel-fietstas, en een einde jaarsuitkering. de fietstas wil mijn dochter graag. En de uitkering is naar de spaarrekening gegaan(was €90). Dus ook hier tevreden ontvangers.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hubby en ik krijgen al jaren geen kerstpakket meer. Het was het eerste dat werd geschrapt toen de crisis begon (klinkt wel alsof we in de jaren 20/30 leven ofzo). Van de pv een flesje wijn (lekkuuurrrrr) en van onze beide ouders kregen we een tas vol met spullen uit hun pakket. Ik heb al veel opgemaakt, maar ook wat spullen opzij gezet om straks mee te nemen op vakantie. Vooral de snelle makkelijke dingen (voor bij een tent met 1 gaspit ga ik niet te moeilijk doen).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een gezellig verhaal!
  Wij hadden inderdaad ook het idee dat mensen minder mopperden op het kerstpakket!
  We hebben braaf alles opgemaakt, behalve de spekjes (snoep): we eten normaal best bewust, en deze dingen waren zo chemisch (incl. waarschuwing voor kinderen; het kon de waarneembaarheid verminderen..oid)ieks!
  Fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik had een kerstpakket met een bluetooth headset erin. Daarnaast mochten we nog een mooie kerstboom menemen. Me vriendin had inderdaad een traditioneel kerstpakket met etenswaren erin. Deze keer gericht op de Italiaanse keuken.

  Deze hebben we echter nog niet opgemaakt :P

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij konden van het werk van alles uitzoeken aan spulletjes en tegoedbonnen op en website, geschatte waarde ongeveer 35-40 euro. Maar er was dit jaar niets bij dat we nodig hadden of echt graag wilden hebben, en daarom hebben we gekozen voor het verrassingspakket - een echt kerstpakket dat ook nog voor de kerst werd bezorgd. Het enige onbruikbare waren twee lelijke mokken, verder allemaal lekkere waar zoals toastjes, kaasje, chocolademelk en zo verder. Er zat voor iedereen wel wat lekkers bij.
  Fijn dat die mogelijkheid ook werd geboden!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als mijn man thuiskomt met een pakket, gaan wij er voor zitten hoor! Er zit meestal voldoende lekkers in om de feestdagen op te fleuren, en we eten alles op. (het enige dat ik echt niet lust is die bakjes met ragout, maar gelukkig zijn we hier met zijn zessen.

  BeantwoordenVerwijderen