dinsdag 22 november 2011

Frugal Gump back to basics.

Omdat ik min of meer verwacht dat de eerzame burger weer een nieuwe lichting heffingen, belastingverhogingen en transportkosten door de strot zal worden geduwd, heb ik mij nog maar eens kritisch door de woning begeven. Energie. Prachtige reclames, die waarschijnlijk tonnen kosten, denderen met een sneltreinvaart over de beeldbuis.
We moeten groene stroom, we krijgen korting als de wind harder waait, we moeten kernenergie want dat is goedkoop en we moeten veranderen van provider omdat we anders een slaper zijn.
Ik zou nog in een identiteitscrisis belanden. En wat doe je bij een ID-crisis?

Juist, je gaat terug naar de bron. Die is het uitgangspunt.
Mijn bron is mijn huis. Want welke energie maatschappij mij ook over de streep haalt, vroeg of laat kleden ze me toch uit en zal ik moet dokken o.a. om hun dure commercials uit de rode cijfers te houden. Het zijn tenslotte geen liefdadigheidsinstellingen, al spiegelen ze zich nog zo natuurvriendelijk en consument-warm voor.
Dus waar tocht het? Waar brandt er licht dat je snel over het hoofd ziet?
Natuurlijk is er al eens een poging gedaan om zuinig met energie om te gaan en dat heeft 2 dingen opgeleverd. Een hele rits aan spaarlampen en een sneer dat die ook niet milieuvriendelijk zijn en of ik wel wist hoe milieubelastend ze waren om ze maken...euh nee, dat wist ik niet. Maar ik had ook niet de illusie dat de gloeilamp nou zo'n zegen is voor moeder natuur in het maken ervan.
Zal wel aan mij liggen. Frugal Gump hè.
Oké...de spaarlampen zijn er toch ingedraaid en de sneer heb ik samen met de oude gloeilampen ingeleverd bij een inzamelpunt. Doei.
Verder merkte ik dat ik bijna altijd 's avonds de buitenlamp bij de voordeur aandeed, terwijl we een lantarenpaal voor de deur hebben. Uit dat ding dus.
Dat het schuurdeurtje een kier van bijna een cm heeft en dat is nu verholpen met een tochtstrip.
Ook het open halletje naar de keuken/woonkamer zoog heel veel warmte weg.
Voor het halletje komt nu een gordijn, dat we 's avonds dicht kunnen trekken. Ik had nog een prachtig deel liggen van dikke gobelinstof, dus dat sluit als een heuse deur.
Ze liggen nu nog bij het naaiatelier om korter gemaakt te worden.
(Nee kan ik niet zelf, want deze stof moet met een speciale lockmachien worden genaaid en die heb ik niet)
Verder zijn we ons aan het aanwennen om nog bewuster met de thermostaat om te gaan.
Vooral als ik alleen thuis ben, dan vind ik zonde om een heel huis te verwarmen voor mijn peroontje alleen en kleed ik me dik aan en heb een dekentje op de bank.
Ik heb mijn eigen warme coconnetje om heen en de rest van het huis doet er niet toe.
Nu ik weer wekelijks mijn gas en stroom meter bijhoudt hoop ik snel wat resultaten te zien.
Ook wel weer spannend eigenlijk.
Goh een Frugal hand is gauw gevuld...dat ik zoiets inmiddels al spannend vind!

5 opmerkingen:

 1. Ja, het houdt de mensch bezig he ;-)
  Ik houd het nu ook een aantal weken bij, en zag op de site van onze energie-maatschappij dat wij meer verbruiken dan gemiddeld. Nu weet ik niet welk huishouden in onze stad gemiddeld is, maar ik baal dan toch.
  Dusss..... ben ik ook al aan het broeden waar nog op bezuinigd kan worden. Want ik wil ook op dat gemiddelde uitkomen, en de sport is zelfs: liever nog eronder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik gooi de tv er uit en zeg de krant op. nergens geen weet van dus, kop in het zand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe volgens mij ook heel zuinig maar ga ook weer niet besparen om het besparen. Las bij -spaarcentje- hoe weinig zij verbruikt en dan snap ik echt niet hoe ze dat doet.

  Ga binnenkort wel investeren in deurdrangers.

  En tzt ook in warme onderkleding:

  http://www.lowtechmagazine.be/2011/02/thermisch-ondergoed-isoleert-het-lichaam.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je zult wel verschilmerken. Ik kan geen maatregelen meer bedenken om nog energiebewuster te zijn. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heeeeel goed zeg! Ik ben er ook mee bezig, maar vaak in stappen. Consequent bezuinigen valt nog niet mee. Ik heb bv inmiddels praktisch overal LED en steeds meer tochtstrippen, maar kan ook nog o.a. gordijnen plaatsen. Soms is het ook een keuze/geldkwestie; ik wil wel mooie gordijnen en gordijnen zijn 1. duur en 2. niet makkelijk te vinden in mijn smaak.

  BeantwoordenVerwijderen