maandag 26 september 2011

bezuinigen op opgedrongen kosten?

De regering heeft wederom het over buikriemen die moeten worden aangehaald en een echte afrekening van de voortdurende crisis. We gaan het voelen.
Alleen vraag ik me steeds vaker af waar die buikriem dan uit bestaat.
Want je voedingsgebruiken en koopgedrag kan je volop dirigeren. Tot je daadwerkelijke ondergrens is bereikt.
Maar wat het vuile eraan is, is dat veel van de kosten die we volgend jaar voor onze kiezen gaan krijgen niks met keuzes te maken hebben.
Milieuheffingen, ingezetenenheffingen, rioolheffingen, transportkosten van energie en water, zorgverzekeringen, opheffen van spaarloonregeling. Het wordt je gewoon door je strot geduwd, van je rekening afgeschreven... automatische incasso is het credo van de overheid.
Daar valt niet tegenin te besparen. Hoest het maar eens op.
Ik baal ontzettend van het feit dat het koningshuis buiten de belastingverzwaring wordt gehouden en ze de beschaafdheid niet hebben om dat zélf niet te willen, maar zich solidair te scharen bij 'het volk' . Misschien doen ze wel van alles en nog wat in het verborgene maar het zou zo'n riem onder het hart zijn.
Kort door de bocht, maar dat zijn jullie inmiddels wel van mij gewend.
Nou voor de pislinke anoniempjes...denk om jullie bloeddruk want je weet het: volgend jaar gaat het eigen risico sowieso met 30 euro per persoon omhoog.

En toen maar een p.s.-je eronder geplaatst; want het anoniempje gaat een heel eigen leven leiden zie ik in de reacties...
No hard feelings, en over humor valt ook al zo moeilijk te twisten. Ik weet dat je niet kan reageren met een naam en icoontje als je geen acount of blog hebt. Lekker laten zo.

18 opmerkingen:

 1. hahahaha, die laatste alinea. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kort door de bocht, maar wel met een kern van waarheid! De burgers moeten maar zien waar ze ze het geld in hun huishoudbudget vandaan halen, zo kan het natuurlijk ook met het koningshuis.. Ik denk dat Marieke Henselmans of Erica Verdegaal maar eens een weekje moet meelopen om te zien waar de besparingen in het koningshuis te vinden zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pislink of pislinks :)
  Je laatste alinea is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, je maakt blijkbaar wat los, denk ik dan maar. Gelukkig durfden de 'anoniemen' hun naam er nog onder te schrijven bij hun reacties.
  Ik vond het ook zo raar toen ik de troonrede hoorde (het eerste stukje dan, verder heb ik niet gekeken). Toen de koningin zei: "het wordt een zwaar jaar...." dacht ik ook meteen "behalve voor jullie!" Ik zou het ook heel hoopvol vinden wanneer ze een statement zouden maken, dan kreeg ik weer een beetje hoop voor de toekomst.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met €50 toch? Wat ik zelf vooral zuur vind, is dat ik soort zelf niet echt de vruchten van mijn zuinigheid kan plukken. Nu heb ik b.v. net mijn laatste storting gedaan voor zorgtoeslag die ik terug moet betalen. Ik denk: mooi, €20 extra per maand. Vervolgens gaat de zorgpremie omhoog en ben ik die €20 al kwijt voor ik 'm uberhaupt in mijn zak heb kunnen steken. Natuurlijk heeft het wel zin; anders stond mijn budget 20 euro in de min, maar het voelt niet echt alsof het zin heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ow en al leverde de koninging driekwart in, dan at ze er geen boterham minder om. Ik vind heel het koningshuis grote onzin. Ik zie er echt het nut niet van in en het is toch serieus niet meer van deze tijd!
  Maar geloof maar niet dat ze enige noblesse gaan vertonen. In de oorlog brachten ze zich ook mooi in veiligheid. Wel handig als je dan een paar tientjes hebt te besteden ;) :)
  En dan dat kapsel waar we ook nog tegen aan moeten kijken .... sjucht!
  Mij zul je nooit langs een 'route' aantreffen, iig. Al was het in mijn eigen dorp nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk blogje! Ik word ook niet vrolijk van alles wat we volgend jaar méér moeten betalen! Al bezuinig je een slag in de rondte, toch moet je bloeden. Je kunt er inderdaad niet voor kiezen om geen milieuheffing te betalen, geen zorgverzekering te nemen, geen eigen risico te hebben. Het idee dat Oranje ook belasting gaat betalen vind ik prima. Als we nu met ons allen heel hard roepen, dan gebeurt dat ook, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het wordt nog harder sappelen en ja, het is niet anders. Hopelijk redden we het met z'n allen. Het blijft vervelend, maar wel nodig denk ik. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik dacht er precies zo over toen ik de troonrede hoorde, ik moest ook gelijk denken aan de mensen die nu al veel moeite hebben om rond te komen. Deze mensen krijgen het nog veel moeilijker. Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het koningshuis overigens een lastige. Aan de ene kant zou het mooi zijn als ze tenminste IETS meer zelf betalen, onderhoud van hun eigen boten bijvoorbeeld, of een fatsoenlijke huurprijs voor een kasteel, in plaats van drie tientjes. Aan de andere kant; het is geen vak waar ze voor gekozen hebben, en je levert er ook heel veel voor in. Van jezelf, maar ook van je kinderen en kleinkinderen. Daar mag van mij ook wel wat tegenover staan. Dan heb ik veel liever dat in de politiek eens gekeken wordt naar bijvoorbeeld die wachtgeldregeling. Ik heb het idee dat dat veel meer op zou kunnen leveren en dat voelt nóg eerlijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De anoniemen hebben gewoon geen standaard account of weblog, daarom posten ze anoniem. Dat hoeft toch niets te betekenen? Ik ga ook geen zesde of zevende mailaccount aanmaken, alleen maar vanwege weblogs. Velen zetten ook hun naam of initialen er wel onder. Verder helemaal eens met je schrijfsel. Bezuiningen op het ambtenarenapparaat, daar moet ik wel zo om lachen, die topambtenaren beginnen gewoon een eigen adviesburo om.. de overheid de adviezen te gaan geven die ze vroeger in loondienst gaven. Zo, nu ga ik kort door de bocht. Groet, Hsm

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Van die 'harde' kosten waar je niets mee kunt zijn inderdaad heel vervelend. Dat van het koningshuis wist ik niet. Ik zou het ook wel zo chique vinden als ze zelf voorstelden daaaraan ook bij te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Amen,....helemaal eens met je stukje.

  Wij hadden een stukje gezet op fb dat het nu toch weleens tijd zou worden om tegen de bezuinigingen in te gaan,......protesten tegen de bezuinigingen,...helaas maar een paar reactie`s,........mensen slikken veelste veel,helaas.gr van ons

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Helemaal zo waar dit blogje. Ben het volkomen met je eens. En ik vermoed dat we het eind van al deze ellende nog niet eens kunnen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier ook een anoniempje, simpelweg omdat ik niet weet hoe ik bij jou zonder blog als niet-anoniem moet reageren. Is je sneer bedoeld naar het feit dat ik anoniem reageer, of omdat ik het niet altijd eens ben met hetgeen je beweert? Kennelijk ontbreekt het mij aan een gevoel voor humor dat ik niet dubbel lig vanwege je laatste alinea.

  Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het koningshuis afschaffen zou al een enorme kostenbesparing zijn. Verder moeten ze het grootste gedeelte van hun bezitting inleveren, want die hebben ze verzamelt over de ruggen van de Nederlandse burgers. In deze tijd is trouwens een koningshuis echt bezopen. Verder zijn de bezuinigingen die nu voor de deur staan schandalig. Ze pakken de verkeerde groep aan. Waarom moet je nog meer miljoenen hebben als je miljoenen bezit? Solidariteit is tegenwoordig vloekwoord aan het worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het koningshuis is in mijn ogen vreselijk achterhaald. Lachwekkend hoe ze in dat gouden vehikel aan komen rijden en dan doodleuk verkondigen dat het een zwaar jaar gaat worden. Hoe krijgt ze het uit haar mond? Ik zeg altijd maar: het zijn ook mensen die 's morgens een bruin truitje breien en 's avonds achter de klamme lappen kruipen en dan druk ik het expres even heel plastisch uit.
  Dus als je mijn mening vraagt: weg met die poppenkast en inleveren die centen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Voor allemaal,
  Laten wij ons koningshuis koesteren. Het kratje pils wat het ons per jaar kost heb ik er graag voor over. En in ons land heeft alleen het staatshoofd, het kroonprinselijk paar een inkomen uit de staatskas. Prinses Amalia ontvangt pas op haar achtiende jaar iets. En als onze koningin het genoeg vind dan krijgt ze ook een zakcentje. In andere landen wordt het volledige koningshuis -dus alle kinderen en aanhang- onderhouden. In het buitenland hoeft niemand te denken; wie is die persoon? Deze mensen zijn jaren het boegbeeld en niet iedere vier/zes jaar nieuw. Bij een president moeten de verkiezingskosten door de burger betaald worden en als ze niet herkozen worden dan blijven ze tot hun dood dezelfde hoeveelheid van landsmunt per jaar op hun bankrekening bijgeschreven. En ik vind het een ramp om altijd zo in de belangstelling te staan. Mag deze baan ver bij mij vandaan blijven?
  hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen