dinsdag 16 augustus 2011

De kunst van het besparen..boekverslag.

Ik had beloofd om een verslagje te doen van het boek: de kunst van het besparen. Dus daar gaat-ie dan.
Het is een beetje een dubbel werkje geworden van de auteur.
In de eerste hoofdstukken mag je je als lezer worstelen door een soort verwerkingsproces van Graf Schönberg zelf, over van alles en nog wat in de trant van zijn 'das war einmal' in zijn leven. Mooie baan in de journalistiek, een verleden van roemrijke vermogende voorouders. Een opvoeding in de hogere klasse van de Duitse unter-adel. Hij probeert dit op een ludieke manier te doen, maar informatief schiet je er geen bal mee op.
Dan ziet hij ineens zelf ook het licht, of heeft zich al schrijvend gerealiseerd dat hij zichzelf aan het motiveren was om daadwerkelijk met het besparen, bezuinigen en de onmisbare bewustwording een aanvang te maken.
Hoe dan ook, hij stapt van zijn wat zure gemekker af en gaat aan de slag met het gedachtengoed waarop hij de titel van zijn boek uiteindelijk heeft gebaseerd.
Dan komen de hoofdstukken waarvan ik persoonlijk dacht: "dit snijdt hout". Of in het beste geval is het herkenbaar en betrapte ik mezelf op wat meeknikken bij het lezen.
Eén van de frases die ik hier wil aanhalen is de volgende:

Rijkdom is een kwestie van priorieiten stellen. Als je je er eenmaal van bewust bent dat de meeste van onze zogenaamde behoeften kunstmatig zijn gecreeërd en in veel gevallen zelfs onze eigen behoeften in de weg staan, wordt rijkdom ineens realiseerbaar-dat is heel wat anders dan de verkooplustige economie ons wil doen geloven.

Misschien een beetje flauw van mij, maar o zo waar...het impulsief aanschaffen van zijn boek is één van de dingen waardoor ik mij bewust werd dat ook hierin een kunstmatig behoefte (lees : hype) wordt gecreeërd.
Hoe word je zo kek mogelijk frugal en consuminderend. Want dat is 'in'.
Maak er een 'oude chique' van en je gaat wat minder af tegenover je vrindjes die nog wel die baan hebben in de reclamewereld. Sta je voor op een hoger levensmotto; ik sta boven alles wat mode is, want mode is massa...
Nee zo werkt het niet. Gewoon écht zijn.
Gewoon recht door zee, geen fratsen en opdirk willen van datgene waar je voor staat en waar je in gelooft. Geen mode maken van iets, want ook dat is weer meedoen met de 'hoor-je-er-nog-wel-bij' maatschappij.
Mea culpa...ik had dit boek inderdaad gewoon bij de bieb moeten lenen. (en terug kunnen brengen...)
Lieve blog-reageersters jullie zien het nog wel helder hoor...
Sorry Graf Schönberg.


4 opmerkingen:

 1. :) De volgende keer eerst naar de bieb;) Een aanrader en vrijwel alleen nog maar bij de bieb te leen is de Vrekkenkrant compleet. Daar kun je wel heel veel uithalen en soms is het gewoon leuk te lezen. Ook Lekker zuinig en andere boeken van hanneke van veen en rob van eeden zijn erg leuk om te lezen, meestal in de bieb te leen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien kun je het doorgeven met commentaar, aan lieden die nog niet zo erg ver zijn?
  Je eigen conclusies, zijn ook de mijnen; beseffen dat je prioriteiten kunt stellen en niet in elke aangeprate behoefte trappen, scheelt enorm!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wanneer je er even over nadenkt en wanneer je door hebt wat producenten je allemaal proberen aan te smeren is het ook belachelijk. Heb je echt 2 auto's, 3 mobieltjes, in elke kamer een computer + tv nodig? O en vergeet de 6 radio's niet, de mega-kledingkast met design kleding... en alles elke keer "vervangen" omdat het "out" is.

  Wanneer een vriendin trots loopt te verkondigen dat ze een Gucci tas heeft, zeg ik droog dat ik dat zonde van het geld vind... en dat alleen voor een naam!

  Jammer dat het boekje niet zo de moeite waard was. Maar goed, gelukkig heeft de bieb een vooraad en is er nog wat leuks te vinden :)

  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien je boek aan de bieb geven of bij een kringloopwinkel? Dan kunnen meer mensen dit lezen en misschien gaan doen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen