dinsdag 21 juni 2011

uiterste frugal grens.

Veertien dagen geleden kondigde ik aan dat ik ging uitproberen wat mijn absolute minimum is aan uitgaven. Waar ligt die grens en wat houdt dat dan in?
Hoe frugal kan je zijn en letten op je aanschaffen als het nodig is.
Menigeen reageerde er benieuwd op en vroeg me ook of ik er over wilde bloggen.
Je absolute grens is ten eerste best leuk. Je zou denken dat het juist een grijs bestaantje includeert maar dat is niet zo.
Integendeel het is spannend.
Je gaat op andere zaken letten. Je wordt de koopjesjager die je al was maar dan nog spitsvondiger.
Je let op dingen die gratis zijn, maar je wordt tegelijkertijd ook kieskeuriger.
Gratis of aanbieding betekend namelijk helemaal niet dat je het onderwerp of voorwerp ook wilt hebben.
Je interne Nee-knop gaat dus aan.
Waar heb ik dat dan eigenlijk voor nodig? Van wie moet dat dan? En als ik het dan heb wat doe ik er dan mee? Zijn allemaal kleine frugal-pijltjes die er op je actieve brein worden afgeschoten.
Langzaam maar zeker word je geen persoon meer die zuinig loopt te doen, maar een persoon die lang niet zoveel nodig heeft en dat is een heel verschil.
In het eerste geval loop je je in te houden en in het tweede geval hóéf je het gewoon niet.
Wat mij ook is opgevallen, in deze nog maar korte periode, is dat er je dingen in de schoot vallen.
Heel gek. Voedsel dat over is en weg moet. Tijdschriften die van vorige week zijn en de winkelier je zomaar meegeeft bij een boodschap. Buurman wiens vader een moestuin heeft en omkomt in bepaalde groenten. Heerlijk!
Tot en met een fantastische bos bloemen die een onverwachte visite meenam.
Wat ik ook merk is dat je vanzelf zoveel blijer wordt met al deze dingen. Want deze dingen zijn namelijk niet gewoon of vanzelfsprekend.
Tel je zegeningen werd er van de kansels gepreekt maar daar zit wel een waarheid in.
Tot nu toe ben ik met erg weinig uitgekomen.
Verder is mijn vriezer is nu wat leger, maar dat mocht ook wel. Merk ik dat we weer toe zijn aan ons volgende item voor de soberweek en dat is drinken/drank. Deze week even geen sappen en fris of wijntjes, maar gewoon water, kopje thee of glas melk.
Is nog leuk ook. Gekke wij.
Wordt vervolgd.

7 opmerkingen:

 1. Interessant! Las in het boek van die vrekkenkrantmensen dat je moet zoeken naar het comfortabele minimum. Sindsdien doe ik minder koffie in het bakje, minder tandpasta op de borstel en minder shampoo in mn haar en het werkt wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het je op die manier in de schoot wordt geworpen. Misschien doe je dat ook vaak andersom, dan krijgt het vervolg. Wie goed doet, goed ontmoet. Wat ik me altijd af vraag hoe krijg je je man mee. De mijne vindt het prima als ik zo wil leven, maar ik moet hem niet veranderen, maar ik moet zeggen onbewust doet hij toch mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn petje af voor je hoor! Ik sta aan het begin van consuminderen en ik moet zeggen: het geeft mij een beter gevoel.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te kijken wat je grenzen hierin zijn en dat op een speelse manier toe te passen. En ja, er komen onverwachte meevallers op je pad. Die waardeer je dan nog meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat vanzelfsprekend worden,ik herken het. En ook die onverwachte meevallers. Wat zit de wereld mooi in elkaar. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig is het hoe zo'n proces je als het ware mee op sleeptouw neemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi,
  Ik heb je steeds geprobeerd een e-mail te sturen maar deze komt elke keer terug.
  Ik heb nu wel de post geplaatst maar probeer mij te e-mailen van een ander e-mailadres want die (lady...) wordt er steeds uitgegooid door hotmail.

  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen