dinsdag 14 juni 2011

Super-Sober-Weken

Er valt nergens zoveel van te leren als van de reclamewereld.
Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat zij ervoor geleerd hebben om ons dingen bij te brengen.
Dat dit altijd zaken zijn die ten goede van een ander komen is maar bijzaak.
Eén van die feitjes die de reclamewereld heel goed doorheeft is dat er niks zo veranderlijk is als een mens. (Gek want dit spreekwoord is al zo oud als de weg naar Rome en dus is daarin weer eigenlijk erg weinig veranderd. Maar oké.)
Die wispelturigheid hebben ze met succes ingezet. Geef ze ongelijk.
We zijn gek op alles wat boven het gemiddelde uitspringt en daar leggen ze dan de nadruk op.
Acties, speciale weken met een thema, meer voor minder en minder voor meer.
Maakt niet uit, als wij als consument maar denken dat het in ons voordeel is, goed voor ons is en ons er beter, mooier, succesvoller op maakt.
Waarom dit lumineuze gegeven dan niet toegepast op onszelf, dóór onszelf?
Ik heb in het kader van het willen opzoeken van mijn frugal grens iets bedacht.
De Super-Sober-Weken.
Een kind kan nog bedenken dat je maar voor een bepaalde tijd een levensstijl kan volhouden die wat van je vergt. Je hoopt dat in die tussentijd er iets van blijft hangen voor de de rest van je spenderend leventje en dat is dan uiteindelijk je winst.
Maar als je de truc uit de reclamewereld op jezelf toepast heb misschien wel meer kans om er nog meer uit te halen op een manier die je blijft stimuleren.
Mijn Super-Sober-Weken zijn weken waarin het op een bepaald vlak echt even the bottom is van soberheid. De week erop is dat weer met iets anders.
Deze week is dat met snoeperijtjes, tussendoortjes, hapjes.
Deze week doen we ze even niet.
Volgende week mogen ze weer, mits ze in een besparende en frugal levenswijze passen. Dan is volgende week het drankje, wijntje en borreltje aan de beurt.
Na die week wordt het een weekje sober broodbeleg. (Wél goed brood trouwens, want dat is geen luxe maar een eerste levensbehoefte) en de week erop nog meer letten op het energieverbruik bijvoorbeeld.
Kijk als AH de hamsterweken weet te bedenken en de Jumbo de dubbel-aanbiedingen in de strijd gooit, de C-1000 je willekeurig rommel aanbiedt voor 1 euro, dan kunnen wij onze eigen 'thema-weken' toch bedenken en daar ons voordeel mee doen?

4 opmerkingen:

 1. Hahaha, leuk ideetje, ik ga er eens over nadenken vanavond ;)
  Mss doe ik deels mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw super sober weken lijken wel een beetje op de vastentijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou het gewoon moeilijk vinden. Want ik besef,dat bv een koekje bij de thee een diep ingesleten gewoonte is.Laat weten,hoe het voelde. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me best wel moeilijk om een week lang iets wat je lekker vindt te laten staan.Is het niet leuker om elke week één "genotsmiddel" onder de loep te nemen en te kijken of je hem permanent kunt veranderen in iets wat beter past?

  BeantwoordenVerwijderen