Vanochtend begint al goed want de zon straalt weer en dat is al gratis.
Ik ben gek op gratis valt het op?
Mijn sober-week vordert gestaag en tot nu toe gaat dat best lekker.
Downshiften naar het minimum in uitgaven wordt moeilijker, want er lijkt telkens wel iets dat ineens weer een uitgave betekend.
Niet gefrustreerd raken natuurlijk, want geld is er voor míj en niet omgekeerd.
Soms is het wel even moeilijk als de andere kant van de financiële input meegaat de winkel in. Want die heeft een net wat ander idee van back to basics als ondergetekende en is een dankbare prooi voor de handige opgezette valkuilen van aanbiedingen, 50% bakken en proeverijen.
Bij de kassa is het verschil altijd een sygnificant verschil (ja net als waspoeders) met wat ik normaal afreken.
Eenmaal thuis merk je er nooit iets van als ik heel sec heb ingekocht, want een beetje handig met het zelf maken van dingen word je vanzelf wel als je je creatieve bron aanboort om wat goeds op tafel te zetten of een avondje gezellig te onderbouwen met een hapje en een drankje.
We eten wel véél en véél minder vlees. Hoera.
Voor mij hoeft het hele vlees/dierenleed/antibiotica verhaal al lang niet meer en manlief geeft er ook niks om. Dat is wel prettig natuurlijk.
Gisteren, voor de eters die we vandaag krijgen, bij de ecologische bio-slager wat kippenbouten en filet gehaald. €13,55 katjinggg!
Hoe moet dat als je een gezin hebt met een paar kinderen die wél vlees willen? Onbetaalbaar bij de bio-killer.
Een levende kip krijg ik hier van de boer voor €5,00 mee...maar daar ben ik te laf voor.
Dus betaal ik braaf pakweg €7,50 voor het afmaken en uitelkaar slopen van dit dier aan een ander.
Toen ik vroeg of de slagert nog iets van een folder of adres had waar mijn aankoop vandaan kwam lachtte hij schaapachtig (slagert hè) en schudde zijn hoofd.
Ik vertrok met een ambivalent gevoel in mijn onderbuikje. Hoe betrouwbaar is die hele biohandel in koei,kipje, varkenbeest of euh...schaap?
Keurmerkje hier en keurmerkje daar, en nóóit is iets ongezond voor de volksgezondheid.
Wij Nederlanders houden van zekerheden, (kijk maar naar het idiote aantal wegenborden langs onze wegen, we staan er internationaal om bekend en mee voor schut) dat moet de industrie toch niet ontgaan zijn? Krijgen we wat we willen? Stempels, logo's en uiterste houdbaarheids data...álles is zeker weten. Ja ja...ik weet het nog zo net niet.
Ik ben gek op gratis valt het op?
Mijn sober-week vordert gestaag en tot nu toe gaat dat best lekker.
Downshiften naar het minimum in uitgaven wordt moeilijker, want er lijkt telkens wel iets dat ineens weer een uitgave betekend.
Niet gefrustreerd raken natuurlijk, want geld is er voor míj en niet omgekeerd.
Soms is het wel even moeilijk als de andere kant van de financiële input meegaat de winkel in. Want die heeft een net wat ander idee van back to basics als ondergetekende en is een dankbare prooi voor de handige opgezette valkuilen van aanbiedingen, 50% bakken en proeverijen.
Bij de kassa is het verschil altijd een sygnificant verschil (ja net als waspoeders) met wat ik normaal afreken.
Eenmaal thuis merk je er nooit iets van als ik heel sec heb ingekocht, want een beetje handig met het zelf maken van dingen word je vanzelf wel als je je creatieve bron aanboort om wat goeds op tafel te zetten of een avondje gezellig te onderbouwen met een hapje en een drankje.
We eten wel véél en véél minder vlees. Hoera.
Voor mij hoeft het hele vlees/dierenleed/antibiotica verhaal al lang niet meer en manlief geeft er ook niks om. Dat is wel prettig natuurlijk.
Gisteren, voor de eters die we vandaag krijgen, bij de ecologische bio-slager wat kippenbouten en filet gehaald. €13,55 katjinggg!
Hoe moet dat als je een gezin hebt met een paar kinderen die wél vlees willen? Onbetaalbaar bij de bio-killer.
Een levende kip krijg ik hier van de boer voor €5,00 mee...maar daar ben ik te laf voor.
Dus betaal ik braaf pakweg €7,50 voor het afmaken en uitelkaar slopen van dit dier aan een ander.
Toen ik vroeg of de slagert nog iets van een folder of adres had waar mijn aankoop vandaan kwam lachtte hij schaapachtig (slagert hè) en schudde zijn hoofd.
Ik vertrok met een ambivalent gevoel in mijn onderbuikje. Hoe betrouwbaar is die hele biohandel in koei,kipje, varkenbeest of euh...schaap?
Keurmerkje hier en keurmerkje daar, en nóóit is iets ongezond voor de volksgezondheid.
Wij Nederlanders houden van zekerheden, (kijk maar naar het idiote aantal wegenborden langs onze wegen, we staan er internationaal om bekend en mee voor schut) dat moet de industrie toch niet ontgaan zijn? Krijgen we wat we willen? Stempels, logo's en uiterste houdbaarheids data...álles is zeker weten. Ja ja...ik weet het nog zo net niet.
Precies. En die brand in moerdijk was ook helemaal niet slecht voor de gezondheid joh! :)
BeantwoordenVerwijderenBio-producten moet je kunnen herkennen aan het SKAL logo. Heb dat bij onze bezorger toen ook nagevraagd, de leverancier is nl. een reguliere slager. Maar die blijkt dus ook een skal-keurmerk en aparte slachtruimte voor de biobeesten te hebben. Tja, kan het moeilijk zelf gaan controleren. Je moet ergens van uit gaan toch?
Bij biologische producten blijft het inderdaad een kwestie van vertrouwen. Nu kopen wij zowat alles bij de natuurwinkel en dan mag je verwachten dat het goed is. Maar zeker weten doe je het nooit. De Lidl verkoopt sinds kort ook biologisch gehakt maar dat vertrouw ik niet (en niet eens wegens het e-coli schandaal met hun hamburgers) maar ik vind het keurmerk en de verpakking zo vaag.
BeantwoordenVerwijderenVertrouw op je intuïtie, ruik aan voedsel en kijk hoe het er uit ziet. Voordat de houdbaarheidsdatum bestond moesten we dat ook.
Ik heb de tips van Valhalla maar eens verwerkt in een mailtje. Het mailadres van de ecoslager staat tenslotte op de verpakking. Letterlijk gevraagd naar het Skal keurmerk, de leverancier en het slachthuis.
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd of ik een reactie krijg.
Zal het zeker bloggen!
Nou met al die borden langs de weg ben ik wel blij hoor. In Belgie verdwaal ik altijd hopeloos ;-)
BeantwoordenVerwijderenMaar inderdaad: het biovlees en gewone komt van dezelfde leverancier. Ben benieuwd naar het antwoord op je mailtje.
Jouw blogje maakt,dat ik even naar de koelkast loop. IK heb net bio-gehakt gekocht. Het europese ekomerk staat er op. Ik vertrouw het en mijn man vindt het heerlijk. Het smaakt net als in zijn jeugd.En dan is het meestal goed. groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenHier was ook een poelier die bij vragen zei dat zijn kippen scharrelkippen waren en ecologisch. Nou toen ik er eens langsreed bleek het een megabedrijf met grote loodsen en nergens een keurmerk of zo. Maar alles wat verpakt is met keurmerk kun je wel vertrouwen, er schijnt streng gecontroleerd te worden.
BeantwoordenVerwijderenOm het echt zeker te weten moet je gewoon je eigen dieren eten. Wij eten altijd graag van het varken van onze neef Henk.
BeantwoordenVerwijderenIk heb al antwoord op mijn mail van vanmorgen. Dat is echt heel netjes en vlot.
BeantwoordenVerwijderenHieronder de mail:
Geachte mevrouw,
Na een gesprek met mijn personeel over het feit dat deze vraag niet
beantwoord kon worden,werd mij vertelt dat u woensdagmiddag om een folder
vroeg over de kip.
Deze hebben wij niet ,het was toen niet duidelijk voor het personeel dat u
daarmee om de herkomst van de kip vroeg.
Daarvoor onze welgemeende excuses.
De meeste kippen komen van de passiehoenderhof te Lelystad,wat niet uitsluit
dat er meer leveranciers zijn.(kip word aangeboden door een groot poelier)
De kippen worden geslacht in een algemene kippenslachterij onder licentie
van de Skal.
De kippen mogen biologisch worden genoemd als ze aan de EU.normen voor
biologische landbouw voldoen(Skal is daarin een controlerende partij)
Wij worden gecontroleerd door de Skal en hebben een Skal licentie(voorwaarde
om biologisch te mogen gebruiken)
Bij deze er van uitgaande dat ik uw vragen hebben kunnen beantwoorden,
Met vriendelijke groet.
Harm-Jan Hovenkamp
Nou ben ik dus voorgoed die mevrouw van die kippenmail, dat kan je wel nagaan!