donderdag 7 april 2011

oliestelletje?

Vandaag ben ik heerlijk vrij. De dag begint prachtig met zon en vogelgefluit.
Ook nu weer dat besef dat the best things in life gratis zijn.
Op zo'n vrije dag vind ik het ook altijd fijn om op een gegeven moment mijn keuken in te duiken. Koken is een grote liefhebberij van me.
Ik hou ook van recepten die al heel ver teruggaan en dus staat er nog wel eens wat te sudderen of te pruttelen.
Vanmiddag bedacht ik mij dat ik eigenlijk best een oliestel zou willen hebben.
Dat suddert en pruttelt bij uitstek en kost lang niet zoveel aan brandstof als al die uren op mijn gasfornuis, toch?
Wie heeft er ervaring met het oliestel?
Ik heb ze al eens bekeken op Marktplaats en echt duur zijn ze zeker niet.
Maar voor ik er eentje in mijn enthousiasme aanschaf wil ik me bezinnen.
Ik zie ook allerhande variaties, van 1-pits tot wel 3-pits. Wat is wijsheid?
Dus tips en ook de "doe het vooral niet"- tips, ik hoor ze graag!

8 opmerkingen:

  1. Zelf heb ik een 3 pits gehad, maar die ging erg snel. Je kan dan wel 1 of 2 aanzetten. Maar ik neem liever mijn sudderbrander van het fornuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wilde er ook eentje maar op MP willen mensen ze vaak alleen laten afhalen... en ze zijn in de buurt nooit te krijgen. Hoop dat ik er eentje op een markt kan vinden. Lijkt me wel relaxed om nog te kunnen koken als het gas het onverhoopt niet meer doet...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geruime tijd heb ik ermee gewerkt, zowel een 1,2 als 3 pits. Ik had maar een tweepits gasplaat, dus ik bracht bv soep, peulvruchten, stoofvlees ed aan de kook, of bakken met het gas en zetten het daarna te pruttelen p[ het oliestel. De 1 , en 2 pits gebruikte ik het meest, de driepitter gaat idd hard en is voor grote pannen. Voordeel; er suddert niks lekkerder. Nadeel; brandbaarheid als het omvalt of bij het bijvullen, de lucht van petrolie, vaak controleren want de pitten gaan soms harder dan je dacht of te langzaam omdat ze opgedraaid moeten worden. Het kost wel even tijd om er mee te leren werken. Prijs? Geen idee wat petrolie tegenwoordig kost. Ik heb ze nog in de berging staan voor het geval dat.....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een 3 pits en 4 pits via Marktplaats gekocht voor 10 euro per stuk.
    Hier zie je een foto: http://karnelly.blogspot.com/2011/02/eindelijk.html
    Je hoeft niet alle pitten te laten branden. Van de 4 pits steek ik er meestal maar 2 aan als ik iets wil laten sudderen. Je kunt het veel beter stellen dan een kookplaat.
    Je hebt ook geen petroleum nodig. Je kunt gewoon lampolie gebruiken en die ruik je niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is een goeie tip van die lampolie.
    Ik word wel steeds enthousiaster hoor van alles wat ik hier lees!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gebuik vaak zo'n oliestel, gewoon voor eten wat lang moet sudderen of nu op dit moment om kleding mee te verven met plantaardige kleurstof.
    Leuk dat je er over denkt om ook zo'n oliestel te kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. een vriend van ons heeft ook een oliestel en zet er dan een of twee theelichtjes in deze gaat na 4 a 6 uur ook uit en dan is het gerecht ook klaar
    groetjes tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gebruik geen lampenolie maar gewone petroleum.
    In lampenolie zit paraffine en dan slipt de lont na verloop van tijd dicht.
    En de kwaliteit van lampenolie is niet altijd even goed.
    Bovendien kans op lekken over de metalen rand van het lont huis (bovenkant waar het lont uitkomt) door niet gehele verbranding van de lampenolie.

    BeantwoordenVerwijderen