zondag 3 april 2011

Portemonnee loopt sneller leeg dan ik serieus dacht. Actie!

Als inmiddels overtuigd frugaliste lees ik nog steeds gretig van alles dat er maar te vinden is op dit gebied. Ik merk dat het niet verveeld.
Ik merk ook dat je in veel lectuur telkens dezelfde insteek tegenkomt of praktische ideeën. Dat is ook logisch, want er komt een moment dat je lastig meer nieuwe dingen op de kop tikt, omdat vele duizenden mensen hier intussen ook hun gedachten al grondig over hebben laten gaan.
Dat is niet erg. Dat is ook een beetje het feest der herkenning en soms erkenning.
Ik merk ook aan mijzelf dat ik aanvankelijk schroomde om mijn frugal levensstijl uit te dragen. Dat ik het voor mij hield als een privé aangelegenheid en bijvoorbaat niet rekende op veel begrip hiervoor. En ook een vooroordeel koesterde dat het wel zou worden gezien als een gierige trek of een persoon met geldgebrek. Dat siert de mensch natuurlijk niet en deze mensch was dan ook niet van plan om afbreuk te doen aan haar imago. Ik moet hier eerlijk over zijn.
Maar zoals dat gaat met enthousiasme, het is moeilijk in te tomen. Dus er komen momenten met onderwerpen op tafel waar je zomaar ineens je mening poneert in het openbaar en je merkt dat er wel degelijk een oprechte interesse is. Dat heel veel mensen om je heen regelmatig met een lichte wanhoop naar hun bankrekening kijken of hun portemonnee ervan verdenken het geld (en vooral) het klein geld op te eten.

Op aanraden van de vele lectuur (met als eerste impuls Annemarie van Gaal's boekwerkje) ben ik ondertussen ook begonnen met het bijhouden van een kasboek.
Dat is aanvankelijk helemaal niet leuk. Je controleert als het ware jezelf. Maar gaandeweg wordt het wel leuk. Het blijkt ook heel erg remmend te werken op impulsaankopen!
Je weet dat je thuis met je kassabonnetje naar je schriftje loopt en dat je het totaalbedrag in de kolom uitgaven gaat schrijven. Ik moet zeggen dat deze wetenschap mij heel wat keren deze maand letterlijk boodschappen heeft doen terugleggen!
Nu is april aangebroken en vandaag heb ik de staat op gemaakt van de lange maand maart. Er zijn zeker verassingen te lezen in mijn kasboek.
Ik doe het echt goed als het gaat om eten&drinken. Voor twee personen kom ik prima uit met €50.00 per week. Alles er op en eraan. Dus ook een lekkernij 's avonds, een koekje bij de koffie, een wijntje in het weekend en ook toilettepapier (is duur) reken ik daarbij.
 Maar mijn hemel wat een idioot bedrag slipt er weg op de post Overige. Daar zie je onder andere de 'kleinigheidjes' die ik altijd weer denk mee te moeten nemen als ik op visite ga. Hoeveel al dat verzenden van een aardig kaartje versturen me eigenlijk kost (ga ik in het vervolg via de computer doen, is gratis. Alleen bij verjaardagen doe ik het niet.) en ook aan giften. Die blijf ik overigens doen want mijn maag draait zich om bij al het m.n. dierenleed dat er is.
Maar ook aan prutsdingetjes gaan er de nodige tientjes ongemerkt een zeer grijs gebied in.
Ik zie ook dat ik dacht dat ik echt wel behoorlijk goedkoop woonde. Ik telde namelijk eenvoudigweg op wat we aan hypotheek kwijt waren en dat viel reuze mee. Daar kan je bij ons nog kleine geen huurflat voor krijgen, dus dat is geen boven de maatse uitgave.
Maar alle bijkomende verzekeringen en energieverbruik en milieuheffingen...nou nou. Het wonen is bijna een baan op zichzelf geworden.
Al met al is dit kas bijhouden een hele flinke eyeopener.
Ik dacht ook dat we met allebei alleen een mobiele telefoon en geen vast abonnement goedkoper uit waren. Maar dat is niet zo...ik ga morgen contact opnemen met mijn provider want ik heb gezien dat er een all-in pakket is en dat is dan echt veel goedkoper.
Weer stappen te ondernemen dus.
We blijven verfijnen en het bewustworden aanscherpen. En dan te bedenken dat ik écht het gevoel had dat ik er wel zo'n beetje was met mijn consumeer en verbruikgedrag...Met hernieuwd enthousiasme gaat de loep nu op de andere posten. Ik was namelijk nogal overgeconcentreerd op eten&drinken. Daar bezuinig je dus in eerste instantie op. Maar het zijn de sluipposten die je portemonnee veel sneller laten leeg lopen!

5 opmerkingen:

 1. Ik fiets graag een eindje. En wordt dan soms uitgelachen,als ik langs een andere super ga voor bv een euro voordeel. Maar alle kleine beetjes helpen toch? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het is een kwestie van bewust worden en dan steeds een beetje bijslijpen. Voor je zelf uitmaken waar je wel en niet je geld aan wilt uitgeven. Sommige "luxe"is zo genieten, dat het best verdedigbaar is. Andere dingen zijn er ongemerkt ingeslopen en dan schrik je van totaalbedragen. Mooie verbeterpunten. Ik heb net mijn abonnementen, lidmaatschappen, donaties eens op een rij gezet. Er konden toch heel wat weg, zonder gewetenswroeging.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als mensen denken dat je als vrek door het leven gaat denk ik laat ze maar denken. Wij hebben het nog nooit zo goed gehad door onze levensstijl te veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed zo! Zo'n rondje op je vaste lasten kan je maand na maand, jaar na jaar veel geld opleveren hoor. Ik bracht onze vaste lasten van ruim 1800 euro terug naar 1500! Leuke besparingen gevonden op vanalles. KIjk ook eens naar een andere energieleverancier. We stappen elk jaar over naar een goedkopere. Leuke besparing als je ook nog eens de lampen zoveel mogelijk uit doet/laat!
  Ook verzekeringen kan lonen; ongevallen wegdoen, goedkopere reisverzekering of zonder doen, je polissen eens binnenste buiten keren of je geen dubbele dekkingen hebt...
  Een autoverzekering kan goedkoop via allsecure. Kon ons tussenpersoon niet tegen op.
  We deden dit jaar de aanvullende ziektekosten weg, loonde ook niet meer omdat veel uit het pakket ging en dekkingen in de basisverzekering veranderden...

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het wel fijn als ik informatie begin te herkennen, want dat geeft me het gevoel dat ik aardig up-to-date en bijgelezen ben.

  BeantwoordenVerwijderen