zaterdag 26 maart 2011

No Poo...wie weet er meer over?

In mijn ijver om het frugal leven in al zijn facetten te onderzoeken, ontdekken en natuurlijk aan den proeve te onderwerpen, viel mijn oog op iets dat "No Poo" genoemd wordt.
Misschien dat bij sommige van jullie dit meteen al een 'o ja, dát ' reactie teweeg brengt of misschien wel als ervaringsdeskundige.
Bij mij lag dat anders, ik werd er erg nieuwsgierig van.
Het gaat dus over het gebruik van shampoo. Met name de ingrediënten die fris vrolijk in de shampoos worden gestopt en ons daarna van alles beloven.
De ingrediënten zijn niet lekker voor het milieu en zo spoelen we zonder er erg in te hebben met z'n allen een complete giffabriek het afvoerputje in. (En dat terwijl ik me altijd zo lekker schoon en opgeruimd voel als ik net gedoucht heb!)
Blijk ik ineens een viespeuk te zijn.. Tjah, daar moet je wat mee. Of althans in ieder geval er eens moeite voor doen om te zien of dat ook anders kan.
Nu is er een hele beweging die gewoon gestopt is met het wassen van de haartjes. Volgens hen lost moeder natuur dit uiteindelijk vanzelf met je op. Je haar wordt natuurlijk verschrikkelijk vet, maar geef het de tijd (bij de één weken en bij de ander maanden..aargh!) en je haar wordt uiteindelijk niet meer vet omdat de talg/vet afgifte zich heeft kunnen herstellen in je hoofdhuid.
Ik sta niet te springen om dit uit te proberen. Ik ben er maar direct in.
Dan het alternatief; er wordt veel gepraat over backing soda (wat is backing soda? Toch niet bakpoeder dat wij in de keuken gebruiken?..wie weet het?) en daar een papje van maken. Dat inmasseren op de vette hoofdhuid en goed uitspoelen. Naspoelen met wat appelazijn. En je haar zou na een paar weken heerlijk vetvrij blijven, gezonder zijn en jijzelf en moeder aarde niet langer getrakteerd worden op bijna dagelijkse portie mix van schrikbarend chemische troep.
Want ook daarin benadrukt de No Poo movement zit een lelijke sluipmoordenaar.
De ingrediënten van shampoo maken je haar afhankelijk van hergebruik, door het even schoon te laten zijn, misschien beter te vallen of meer volume te geven, maar deze zelfde ingrediënten breken ook net zo hard de natuurlijke stoffen waar een haar mee is opgebouwd in feite af.
Zo wordt je net als een roker, nicotine verslaafd raakt, ook shampoo verslaafd. Ook trekken de chemicaliën waar je een woestijn mee zou kunnen veroorzaken op een stuk groen grasland je huid in en vergiftigen je. Bijwerking variënd van nervositeit, jeuk en aandoeningen tot in je organen aan toe worden genoemd. Er schijnt wetenschappelijk onderzoek naar te zijn gedaan.
Nou het is weer heel wat om over na te denken.
Ik merkte wel dat ik vanmorgen onder de douche spontaan een heel heel erg minimum aan shampoo gebruikte. En ik kwam erachter dat mijn haar net zo schoon is en zich beter in model liet brengen. Normaal denk ik er niet bij na en giet hup mijn halve handpalm vol met shampoo en schuimen maar!
Wie heeft hier ervaring mee? Wie kan me wijzer maken?
Ik wil het proefkonijn wel zijn.

10 opmerkingen:

 1. Het lijkt me niet lekker, helemaal je haar niet wassen. Voor backing soda (idd bakpoeder of natrium bicarbonaat) zie de site van http://www.eetgoedvoeljegoed.com/, di er hele stukken over schrijft. Ik poets mijn tanden ermee, gebruik het als deo, maar (nog) niet als shampoo, maar wel olijfoliezeep. Koop backing soda bij de Toko of Turkse winkel( 1 euro per ons).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben op zoek naar backing soda. Onze apotheek verkoopt het ineens niet meer. Las ergens,dat de etos het verkoopt.Het ligt bij de maagtabletten in een groen doosje. IK moet nog kijken.N(euro)otje van het blog "vrekken maar"heeft een paar maanden geleden geschreven over haar ervaringen zonder shampoo. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier eentje die maar 1 x per 14 dagen een beetje urtekramshampoo gebruikt, te koop bij de natuurwinkel en sommige supermarkten. (P.lus en J.umbo)de andere keren spoel ik mijn haar met water. Na enkele weken wordt je haar niet meer vet. Baking soda is te koop bij de toko (zuiveringszout of bakpoeder). Maar ook te koop als natriumbicaronaat, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumwaterstofcarbonaat. je kunt dit gebruiken als bakpoeder maar ook als deodorant of shampoo. In badschuim, vloeibare handzeep enz, zitten trouwens dezelfde vervelende ontvettende stofjes als in shampoo. Dus als je helemaal van deze troep al wilt zul je ook de badschuim moeten vervangen door olijfoliezeep.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij de winkel van wasnoot.com kan je het kopen, een kilo voor € 8 als ik het wel heb.

  Ik heb het van de zomer geprobeerd maar ik hield echt vet haar. Daarna een tijdje met Utrekramm gewassen en nu gebruik ik zo'n twee keer per week natriumbicarbonaat en een enkel keertje nog Urtekramm (en appelazijn na) en dat bevalt me goed. Nooit meer vet haar, het zit goed.

  Het duurt (althans bij mij) echt wel langer dan die twee weken dat je haar gewone shampoo ontwend is. Eerder twee maanden.

  Kan gelukkig mijn haar in een staart gooien en niemand die er iets van merkt of ruikt (manlief en mama gevraagd...als die niet eerlijk zijn...)

  Kan het je wel aanraden hoor. Voelt wel goed om geen rotzooi op je lijf te smeren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij is no poo jammerlij mislukt. Maar wat wel prima werkt het is haar wassen met Marseillezeep. Dat doe ik nu sinds 2 maanden.Mijn haar is minder vet en zit beter. Marseillezeep is stukken goedkoper dan de organische shampoos zonder SLS, vandaar dat ik mijn haar ermee was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant. Ik ga dit in de gaten houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bakpoeder is in een potje verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.
  Heb zelf ook getest (mijn haar komt tot aan mijn billen) maar vind het nog steeds moeilijk om over te stappen op no poo. Ik spoelde het uit met 1deel appelazijn op 2 delen water.
  Marseillezeep (ook wel pure olijfzeep) vind ik een goede tip,vooral voor mensen met wat korter haar. Op extreem lang haar is het moeilijk uitkambaar heb ik gemerkt.
  'k Lees graag meer tips ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Marseille zeep is heerlijk in plaats van douchegel, maar als shampoo bij langer haar ( heb ik ) is het inderdaad prettiger om baking soda en appelazijn te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Backing soda wordt ook verkocht in Chinese toko's, oa de zwarte markt in Beverwijk, en in Leeuwarden naast de Bonbio, voor maar 1,30 een pakje van 446 gram.
  Het is het rode pakje met de hamer.
  Ook de Afro shop voorkant Bonbio Leeuwarden heeft het, maar daar kost het pak 3.50, dus dan heb je er twee voor bij de Chinese toko.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik zie het probleem niet echt, geen andere dieren dan wij die zeep gebruiken of shampoo, een echte commerciële stunt, verder is het zinloos. de detergenten erin waren oorspronkelijk bedoelt voor de industrie, dus zegt genoeg lijkt mij? alleen water is meer dan goed genoeg. Ik ga wel experimenteren met wasnoten.

  BeantwoordenVerwijderen