dinsdag 15 maart 2011

Frugal gedachten en een besluit.

het frugal leven lijkt eigenlijk wel heel gemakkelijk zijn weg te vinden in mijn tocht naar wat het nou werkelijk is.
Dat kan nooit waar zijn.
Dan doe ik toch iets niet goed.
Is het dan alleen maar constant opletten op mijn uitgaves? Is het dan alle platgetreden paadjes domweg volgen die me zeggen om mijn verbruik van gas, water en licht te beperken?
Of zoals ik zo hier en daar lees en hoor om je enorme voorraad spullen in je huis&haard nu eens daadwerkelijk aan te spreken en ze zelf op te maken?
Ik lees en luister. Ik kijk programma's en volg blogs.
Maar hoe leef je nou frugal?
Ik moet ook weer denken aan de wiki uitleg van het frugal zijn:
matig, eenvoudig, ingetogen, sober (in spijs en drank, leven, etc.), karig.
Hoe meer ik om mij heen kijk, hoe sterker ik besef dat ik voorlopig niet eens aan echt frugal zijn toe kom, om de eenvoudige reden dat er een overvloed aan spullen is in mijn huis!
Ik voel wel dat ik toe ben aan een standpunt. Een toch wel soort van drastische zet in mijn leven van alledag om mijzelf serieus te kunnen nemen als ik kijk naar de titel van mijn eigen blog.
We gaan er maar eens voor: Niets kopen, maar écht opmaken.
Hoe vindingrijk moet ik er voor zijn? En wanneer dient zich dat daadwerkelijk aan?
Hoe krijg ik mijn frugal man zover dat hij met me meegaat en niet alleen maar iemand ziet die behoorlijk aan het doorslaan is...wat niet zo verwonderlijk zou zijn.
Hoe leg je dat uit, mijn vrouw wil NIETS kopen, behalve voedsel uiteraard.
Wat hebben we écht nodig en waar kunnen we wel zonder of hebben we een alternatief voor?
Tjah..Het grote genieten gaat in ieder geval niet overboord, want dat staat juist hoog op de verlanglijst. En dat kon wel eens verbazingwekkend goed samengaan met het loskomen van al die dingen die je moet, vanuit je eigen gecultiveerde bestaanswereldje.
Waar gaan we van genieten zo meteen?

5 opmerkingen:

 1. Grappig is dat, ik heb altijd het idee dat iedereen hetzelfde proces doormaakt. Je begint met afval scheiden, daarna op het energieverbruik letten, naar je uitgavenpatroon kijken en op een gegeven moment denk je: is dit het nou?
  En dan ga je een stap verder die moeilijker is want dan moet je gezin ineens meedoen.
  Ik moet zeggen dat dat bij ons zo makkelijk is gegaan dat ik me daar nog steeds over verbaas. Eerst vond manlief het alleen maar grappig, nu leeft en koopt ie ook steeds bewuster (en nog vaker koopt ie niet). Ik heb er eigenlijk niets voor hoeven doen of laten, alleen het steeds bespreekbaar te houden. En nog leuker: we hebben er samen lol in!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Door elkaars blogs te lezen en tips op te volgen wordt het bewust worden van je levensstijl ook steeds groter. Belangrijk is in ieder geval dat je iets met overtuiging doet en niet omdat een ander het doet. Maar ik geloof dat de bloggers om ons heen aardig op één lijn zitten en heel bewust bezig zijn met overbodige luxe overboord te gooien. Afgelopen week nog kwam ik er achter dat het proces nog maar net in werking is gezet en dat het tijd kost om oude gewoontes opzij te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Frugal zijn is vooral genieten van wat er is en dat waarderen. Dat zit dus niet in veel en luxe, al sluit het dat ook niet uit, want het is voor iedereen anders. Het gevoel hebben dat je je inzet om in elk geval jouw leven bewust te leiden, zonder verspilling, met goede keuzes, is heel bevredigend en goed voorbeeld doet vaak goed volgen. Dat hoef je niet te prediken, maar voorleven hoe het ook kan, werkt vaak veel beter. Ook qua gezin of partner is het vaak een verschil hoe ver ieder er mee wil gaan, dat kun je niet afdwingen, maar bv in de boeken van Elaine Saint James en Hanneke van Eeden en Rob van Eeden of van Marieke Henselmans, zie je ook dat ieders insteek verschillend kan zijn. Wat is bv je doel, wil je dat samen bereiken, kun je er afspraken over maken? Enfin, het is een onuitputtelijk onderwerp. En niet alles hoeft meteen en in 1 keer. Kleine stapjes maken ook al verschil uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad zoals vlasje zegt stapje voor stapje terug. Als ik het zo lees leven wij aardig frugal. We genieten van alles om ons heen en als ik de blikken op t.v bekijk denk ik wat hebben we te klagen alles is er immers, wat willen we nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geniet van een biertje en gare muziek op mijn laptop. En natuurlijk van mijn liefje en onze kindjes.

  Heb geen tijdschriften of tv die me vertellen wat ik mooi moet vinden, of moet doen.

  Jezelf out of the blue van alles ontzeggen schiet niet op...

  Je kan beginnen met je bezittingen te verminderen. Dan waardeer je wat je hebt vanzelf meer. Zelfde geldt voor je voorraden opmaken. Alleen de boeken houden die diepe indruk op je maakten. Je kan budgetten opleggen of doelen, als je er niet echt achterstaat maar alleen graag lijstjes maakt wordt het hem niet ;)

  BeantwoordenVerwijderen