woensdag 2 maart 2011

Doen met wat er is en op is dan maar even op.

Frugal leven begint langzaam maar zeker zijn eerste vorm te krijgen.
Een paar dingen worden steeds duidelijker en zoals ik beloof in mijn blogaanhef, ik hou je er in alle eerlijkheid van op de hoogte als mijn Frugal Gump moment er weer eens is.
Dit keer betreft het: gaan zien van mogelijkheden inplaats van steeds maar automatisch te kiezen voor een oplossing als 'kopen!'.
Dit houdt in, dat als iets op is, dat dan maar gewoon zo is voor dat moment.
Mijn (onbewuste) instelling is al deze jaren geweest dat het dan zo vlug mogelijk weer aangeschaft moest worden en het liefst nog in voorraad. Dingen mochten niet op zijn!
Nou kan dat niet met alles, zoals bijvoorbeeld toilettepapier da's lastig, maar wel met heel veel andere zaken zoals levensmiddelen of toiletartikelen, schoonmaakspullen. Hoeveel alternatieven liggen er niet te sluimeren op schappen, in mandjes of achter in kasten?
Op was altijd een beetje erg. O jee..de appelmoes is op. Of de suikerpot is leeg, of het beschuit is op!
Het was haast een beetje falen in goed huishoudelijk management.
Larie dus.
Frugal zijn betekend dat als iets op is je er dus ook echt álles van hebt opgebruikt. Heel goed.
Dat het ook heus wel op het lijstje van de wekelijkse boodschappen gaat, maar dat er geen aparte trip voor naar de supermarkt wordt gemaakt.
Verder ben ik tot het inzicht gekomen dat je het ook gaat doen-met-wat-er-is.
Eerst kijken en inventariseren wat er is en dáár maak je je plan op. We eten wat er is en daarom gaat dat op en daarom gooi je niks weg. Zo ook met de toiletteartikelen en schoonmaakmiddelen.
En wat blijkt? Gut wat heb ik nog veel op te maken....ongelooflijk!!!
Ik weet het, dit klinkt waarschijnlijk heel naief maar geloof me, zo heb ik jaren niet geleefd.
Dan kwam er op tafel wat er 's morgens in me op kwam en dat werd diezelfde dag gehaald in de winkel. Ik had/heb dingen in mijn voorraadkast waar ik het bestaan niet eens meer van wist.

3 opmerkingen:

  1. Op het platteland is dit zo vanzelf sprekend. 1 keer in de week doen we de boodschappen in een grotere plaats 12 km rijden. Dan kan je echt niet voor elk wissewasje even naar de winkel. Zelf schrijf ik ook altijd vooraf een briefje en ik heb een opschrijfbordje in de keuken hangen. Gister was er b.v geen vla meer dan kook ik gewoon pap met wat er in huis is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het belangrijkste van Frugal Living is het bewustwordingsproces dat je doormaakt. Je hoeft niet alles in 1 klap te veranderen maar doe het waar het logisch is en steeds een stapje meer. Lees bijv ook het boek van de No Impact Man (over het verkleinen van je ecologische voetstap, hetgeen nauw verwant is). Info verzamelen is prima, maar je denkwijze is het instrument dat je het meest gebruikt. Overigens, zeer welkom in b logland en in de gemeenscahp van mensen die ook betere keuzes willen maken! Ik zet je in mijn lijst!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je manier van denken inspireer me, kom wel vaker hier langs!

    BeantwoordenVerwijderen