donderdag 1 maart 2012

BBB: Biologisch Budgetverantwoord Bikken

Donderdag is mijn vrije dag en dat komt erg goed uit als je in Zutphen woont.
Dan is er namelijk ook markt en in Zutphen zijn ze erg van de antroposofische inslag en dat heeft zo zijn voordelen voor de rest van de bevolking hier.
Afgezien van kleuterscholen, basisscholen en zelfs een heuse voortgezet onderwijs scholengemeenschap die in deze leer zijn, is ons stadje daardoor ook bevolkt met een grote groep mensen die dicht bij de natuur staan.
Daardoor hebben we een overvloed aan biologische winkels, biologisch dynamische slager, bakker, boerderijwinkels, café, eethuis, restaurant...en een deel van de wekelijkse markt dus.
Maar omdat deze winkels niet altijd uitblinken in hun prijsbewustheid, loop ik vóór dat ik ga markten altijd even de Jumbo en de Lidl binnen.
Deze supermarkten hebben namelijk ook een best groot biologisch en fairtrade assortiment opgebouwd.
Daar word ik blij van want ik heb mijn hart inmiddels ook verpand aan het Biologische gedachtengoed.
Ik moet echter nog steeds goed op mijn geld letten, dus het moet ook Budgetverantwoord blijven wat we bikken. Ik ga dus op zoek en kom o.a. dit tegen:
Bij Lidl; Winterwortelen en wortelen bio 0.89
Bio én fairtrade bananen 1.69 voor een hele grote tros.
Biologisch 3*** diervriendelijk rundergehakt 1.69 per 250gram (sorry slager daar betaal ik bij jou al over de 3 euro voor...) en ook zaken als rijst, suiker en vegetarische burgers, sojamelk 0.75 per pak en fairtrade wijnen. (niet bio overigens)
Jumbo verkoopt zo'n beetje van álle groenten ook een biologisch geteelde variant.
Hier is Jumbo echt stukken goedkoper in dan de biologische supermarkt een eindje verderop.
AH blijft toch het voordeligst als het gaat om biologische melk, yoghurt/vla/kwark, aardappelen en meditairane spulletjes, (pasta soorten, tomatenpuré/ gepelde tomaten of olijven) pannenkoekenmeel, maar ook biologische wijnen zijn er heel betaalbaar en broodbeleg als bijvoorbeeld pindakaas of hazelnootpasta en appelstroop. In de 'echte' bio-supermarkt leg ik daar letterlijk het dubbele voor neer.
De rest scoor ik op de markt. De kaas, de groente als bijvoorbeeld een lekkere bos raapstelen voor een euro.
Door het op deze manier te doen, kan ik toch zonder al teveel mijn huishoudelijke uitgaven op te schroeven voor 80% biologisch eten en drinken.
Volgende keer ga ik ook de Aldi nog eens af en zal ik vertellen wat ik daar heb aangetroffen voor een biologisch en budgetverantwoorde manier van inkopen doen.
Ik heb gemerkt dat ik nu eenmaal een kapitaal kwijt ben als ik alleen maar in de officiele biologische supermarkten van Demeter of Estafette of de Koehoorn mijn spullen inkoop.
Het is jammer want het zijn knusse winkels die ik hun bestaansrecht absoluut gun, maar dat loopt dan wel de financiële spuigaten enorm uit en dat hou je niet lang vol.
Zeker nu we weer een nieuwe golf van negatieve financiële berichtgeving over ons heen hebben gekregen vanuit het CPB....
We zullen écht op ieder cent die we uitgeven moeten blijven letten nietwaar?

13 opmerkingen:

 1. Je hebt groot gelijk!

  Hoewel ik wel een smaakverschil merk tussen biogroenten van de supermarkt en van onze biologische thuissuper.

  Maar goed... die laatste is dan ook echt heel erg vers (en overigens hier goedkoper in z'n groenten dan de supermarkt).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef je ook groot gelijk! Het is mooi om alles in een biologische winkel te (willen) halen, maar je hebt gewoon ook te maken met de kosten. Als je met slim inkopen op meerdere manieren voordeel kunt hebben, dan moet je dat gewoon zo doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Merk je nou ook verschil in smaak bij biologisch eten of is er geen verschil? Na al dit geconseminder wat nu al heel wat zoden aan de dijk zet wil ik ook over gaan op biologisch eten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als ik zou zeggen dat álles lekkerder is en beter smaakt dan zou ik liegen. Soms proef je het verschil echt niet hoor, maar het gaat om de inhoud. Om geen rest-pesticiden binnen te krijgen, om geen kunstmeststoffen en dna-verprutste spullen op je bord te krijgen waar je niet van weet wat dit in je lijf doet of waar het gaat zitten.
   het is dus een gezondheidskeuze en niet zozeer een bourgondische keuze.

   Verwijderen
 4. Deze week 25% korting bij Hoogvliet op veel bioproducten.

  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat prijsverschil heb ik ook gemerkt. Maar jammer,dat bij de supermarkten de bio-produkten allemaal in plastic verkocht worden.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee nee Izerina. Dat kan je kiezen hier hoor. Het mag gewoon los mee je boodschappentas in of in een papieren zak.

   Verwijderen
 6. Demeter = biologisch dynamisch. Om het beeld te schetsen: je hebt een boerderij met koeien, appelbomen en kippen. De appels worden verkocht, de slechte worden gevoerd aan de dieren. Koeien krijgen hooi van de het gras rondom de bomen. De bomen krijgen mest van de dieren. Alles wordt -zo veel mogelijk- binnen het eigen kringetje gehouden, net als honderd jaar geleden.

  Bij biologisch dynamische zuivel, mag het kalfje ook bij de moeder blijven drinken zo lang het wil, terwijl dat in geval van biologische veehouderij volgens mij niet zo is.

  BD volgt meer de kringloop van het leven, meer dan biologisch. Je kan je afvragen wat er biologisch is aan avocado uit Mexico bijvoorbeeld. Maar goed, das een ander verhaal :)

  Ik kocht ook altijd tomatensaus van de bezorgert voor 1,85 maar zelfs bij de buurtsuper kost het maar 1,37 en dat vind ik toch nogal een groot verschil.

  Ken je de clean 15 en de dirty dozen? Met dank aan NatuurlijkZuinig & pinterest

  http://media-cdn.pinterest.com/upload/231653974552752281_gf8qeTb6.jpg

  Had deze week ook bio romatomaten die echt niet lekker waren, dan kies ik toch liever voor die uit de Hollandse kas van de Lidl. Veel lekkerder!

  Met vlees merk je het echt wel, er komt geen halve liter water uitzetten. En komkommers hebben echt smaak, net als courgettes. Als je biologische kaas eet, moet je die rubberen stuiterblokken ook echt niet meer.

  Er wordt soms geredeneerd dat biologisch en zonder gif moet zijn, en diervriendelijk en koeknuffelend, en 100 x beter moet smaken, en gezonder moet zijn, en met meer vitaminen en liefst ook nog net zo goedkoop als gewone spullen.

  Dat is gewoon niet altijd zo. Je zal zelf een beetje moeten kijken waar je de grens trekt en wat je zelf belangrijk vindt. Weinig afval, dierenwelzijn, eigen gezondheid.... Of alles....

  Ook biologische spullen vallen wel eens tegen...

  Maar Zutphen klinkt goed! :D Wou dat mijn kindjes naar een biologische basisschool konden maar ja, die is even 30 km verderop. Hebben jullie ook fjorden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nou je zou gek opkijken...op 30 km afstand hier 2 enorme steengroeven met een landschap als in de oertijd. Fantastisch.
   Je weet niet wat je ziet aan fossielen en hoe diep die zijn!
   Op 15 km afstand begint Momferland en dat is nog steiler en beboster dan de Ardennen.
   Verder beekjes, landerijen en oude erfgoeden.
   Meer verklap ik niet want anders zit straks half nederland hiero en dan is het gedaan met de rust.
   Ik vind dan BD belangrijker als ik zo jouw uiteenzetting lees.Ik ben enorm begaan met dierenwelzijn. Ik walg van de uitbuiting van dieren.
   Hier graast ieder voorjaar en de hele zomer een enorme kudde zwiterse(?) koeien vrij langs de IJsel. Ze trekken in die maanden rond als kudde (50 stuks)met stieren, koeien, pinken en kalveren, het hele gezin zogezegd over een lengte van weidegrassen van zo'n 4km. Je mag er gewoon langs wandelen met je hondje vrij loslopend en om toch langs het water van de rivier te kunnen struinen. Er staat wel simpelweg een bordje bij de houten draaibalk die het terein toegang geeft. Pas loslopende kudde. Voor de reste red je je er maar mee, het is koeiengebied en de mens MAG er op bezoek. Hoe is die dan?

   Verwijderen
 7. Ik zit half met manlief te praten en half te typen hier, is een iets langer verhaal geworden dan ik bedoeld had, sorry!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jaaaa ik hou helemaal niet van lange verhalen...hahaha!

   Verwijderen
 8. Wij wonen in Doetinchem, maar ik hoor Zutphen inderdaad vaak vermeld worden als een antroposofisch paradijs. Wel handig dat zich dat vertaalt in dit soort winkels.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oh Zutphen... dat je daar woont! Prachtige stad, mijn hart verloren. Elke zomer ben ik er een week op bezoek, ivm opleiding/bijscholing als antroposofisch leerkracht. Ik ga altijd vervuld weer naar huis, met heimwee naar de stad!

  BeantwoordenVerwijderen