zondag 6 november 2011

Voorschot energienota verdwijnt

Dat staat in een artikeltje op:
Interessant. Per maand een afrekening krijgen van je werkelijke verbruik.
Niet meer een jaar lang teveel betalen. (zonde van de rente die je mist over het teveel betaalde bedrag) en vervelend als je ineens nog een fiks bedrag moet zien op te hoesten en je voorschot gaat meteen met wat tientjes per maand omhoog!
Soms zitten bewoners nog wel een jaar aan het voorschotbedrag van de vorige huiseigenaren vast. Absurd maar het gebeurd.
Het klinkt nog wel ver weg, omdat het in 2015 zal ingaan, maar het lijkt me eigenlijk wel heel motiverend.
Als je dan een maand écht op je verbruik hebt gelet dan merk je dat regelrecht in je knip.
Van mij mag het vandaag al wel ingaan.
Hoe vinden jullie zoiets?

13 opmerkingen:

 1. Ik vind het een geweldig idee alhoewel ik denk dat je wel voor jezelf in de zomermaanden een potje moet maken voor de wintermaanden.
  Maar goed ook dat zal de tijd leren.
  Ik ben in ieder geval voor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ook voor, ook omdat je dan gelijk ziet wat je verbruikt én wat dat kost. Proberen te besparen zet dan gelijk zoden aan de dijk.

  En terecht dat energieleveranciers dan niet meer (met opzet?) je voorschotbedrag te hoog in kunnen schatten. Hebben ze bij mij ook gedaan in 2010, mochten ze even ruim 300 euro terugbetalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe moet dat dan? Elke maand je verbruik doorgeven ofzo? Of een of andere enge meter die dat precies bijhoudt, net zoals die 'slimme energiemeter'?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mezelf vind ik het prima. Maar ik ben bang,dat een aantal mensen in de winter in de financiele problemen gaat komen. Want dan zijn de rekeningen het hoogst. Is dat al een gevolg van "de slimme meter"?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vrees dat we dan allemaal aan de 'slimme meter' moeten. Dus ik hou het liever zoals het nu is. Bovedien worden de wintermaanden dan wel erg duur. Ik betaal liever elke maand hetzelfde bedrag. Door zelf je energieverbruik in de gaten te houden kan je er al voor zorgen dat je niet of in ieder geval niet te veel hoeft bij te betalen aan het eind van het jaar. Dus ik zie het voordeel er niet echt van in. Volgens mij is dit een manier om de slimme meter er door te drukken.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben er niet echt van gecharmeerd. Ik denk dat veel mensen hierdoor in de problemen komen en de tarieven als gevolg daarvan (want incasso's etc) weer verder omhoog gaan. Bovendien vraag ik me af hoe dat dan met betalen gaat, want ik ga dus echt geen automatische incasso afgeven voor een bedrag waarvan ik van tevoren niet weet wat het is. Moet ik dan weer extra gaan betalen voor een acceptgiro? En inderdaad, hoe gaan ze het bijhouden? Ik heb geen zin om elke maand weer zo'n metermeneer over de vloer te krijgen.

  Dan zou ik liever bijvoorbeeld elk kwartaal een meterkaart krijgen en dan eventuele verschillen rechttrekken. Maar zoals het nu gaat vind ik het ook goed, als je zelf een beetje goed op je verbruik let, dan hoeft je voorschot niet veel te hoog of veel te laag te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Van mij hoeft 't niet zo, ik wil niet aan de slimme meter. BigBrother kijkt voor m'n gevoel al teveul mee.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het maar helemaal niks. Mensen vinden het al te moeilijk om eens per jaar de stand op te nemen, laat staan eens per maand. Aan de andere kant krijg je dan wel minder mensen die opeens verrast worden door een hoge jaarnota... hooguit een hoge maandnota...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik sluit me aan bij de rest. 's Zomers betaal je niks aan gas, en in de wintermaanden betaal je dan echt hoge bedragen, Niet iedereen kan daarmee omgaan.

  En denk eens aan de administratiekosten, elke maand de gegevens verwerken, controleren enz. Een hoop gedoe lijkt me.

  En voorlopig wil ik geen slimme meter, zeker niet wanneer je zonnepanelen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vind het voor ons een prima idee maar,kan me voorstellen dat sommige er niet zo heel erg voor warm lopen,bij sommige energiebedrijven weten ze al wat je per maand verbruikt op onze jaarlijkse afrekening staat al precies vermeld wat je maandelijks verbruikt,......fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet aan beginnen is een manier om je nog meer in de gaten te houden, mensen wordt wakker!
  Alle verandering is met meerprijs in hun voordeel en in jou nadeel.
  Bankier tegen Pastoor: houd u ze dom dan houd ik ze arm.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben er ook tegen. Ik krijg aan het eind van het jaar altijd geld terug (ben een zuinig tiepje) dus das lekker meegenomen in de toch wel duurdere Decembermaand. Dit keer bijna 100 euro...en nee ik betaal per maand al een heel laag bedrag (zeg ik...ik ben echt zuinig :) )

  *Vroeger* deden ze dat ook, elke maand kijken wat je verbruikte.....was nog in de tijd dat ze aan huis alle rekeningen kwamen innen. Moeder vertelde daar wel over, toen kwam elke maand de meterman langs, opnemen , kwitantie uitschrijven, en meteen innen. TOEN kon dat nog, nu niet meer . Te veel tijd, onverantwoord met zoveel geld op zak etc. etc. Nee hoor laat maar blijven zoals het nu is

  BeantwoordenVerwijderen