donderdag 14 juli 2011

De zuinigste levenswijze.

Het valt me vaak op dat besparend, financieel zuinig leven en duurzaam, biologisch/ecologisch leven in één en dezelfde noemer belanden. Deze combinatie is echter absoluut geen siamese tweeling.
Ik raak er zelf ook wel eens in verward zo hier en daar op de route. Tenslotte zijn de blogs over deze ideologische levensstijl ook beslist erg inspirerend en dat zegt genoeg over de mooie en gedreven wijze waarop de bloggers hun gedachtengoed weten over te brengen. En zal ik daar ook zeker geen afbreuk aan willen doen.
Maar zoals ik al schrijf in de aanhef van mijn blog is dit een ontdekkingsreis.
Ik heb als hoofddoel om zoveel mogelijk geld te besparen. Om zo snel mogelijk mijn financiële onafhankelijkheid te bereiken en dus maandelijks gewoon ordinair gezegd zoveel mogelijk euro's over te houden op mijn bankrekening en door te sluizen naar mijn spaarrekening.
Voor mij persoonlijk splits ik deze twee levensstijlen vanaf nu op dit punt.
Nogmaals en met klem: voor mij persoonlijk.
Ik lees regelmatig over het zelf maken van allerhande produkten. Het bakken van brood en koekjes, het kweken van de eigen groente, het maken van eigen wasmiddelen. Dan gaat het voornamelijk om de ideologie van het 'schone' leven en het niet willen nuttigen van stoffen waar men niet gecharmeerd van is. Milieubesparing, zero waste, biologisch voedsel, gezondheid.
Ik ga niet schrijven over voors en tegens. Een mening poneren of een discussie over hoe goed of hoe zinvol dit is, want dat is niet de issue van dit stukje. (De kiloknallers komen er bij mij ook niet in en de chemische aanmaaklimo van €0,39 is ook taboe.)
Het werkelijke onderwerp is zo banaal als het maar kan zijn. Ik wil met zo weinig mogelijk geld rondkomen. En het zelf maken van veel van bovengenoemde zaken zijn gewoon écht duurder dan ze te kopen bij de Aldi, Lidl of Action, ect.
Ja, ook het zelf kweken van je tomaten, je komkommers en je courgettes, krijg je echt niet financieel uit de rode cijfers als je goede zaden, pootaarde, bio-mest en bamboestokken om je bonen langs te leidden moet aanschaffen. Heb ik het nog niet eens over een eventuele huur van een volkstuintje.. Het is de romantiek en je verlangen naar voedsel dat je zelf hebt verbouwd en waar je van vindt dat je dat zonder troep zeker te weten op je bord krijgt die de daadwerkelijke beloning is. Want als ik op donderdagmorgen rond 12.00 uur naar de markt fiets wil je niet weten hoe goedkoop ik die groenten meekrijg.. Vandaag nog voor €2.00 een zak gevuld met tomaten, paprika's, komkommer, en ach hier hebt u dat bloemkooltje er ook nog bij mevrouw. En passant werd er ook het laatste bosje selderij bij ingepropt.
Dit betekend voor mij dat ik de biologische winkel links moet laten liggen. Dat ik die goedbedoelde biologisch dynamische slager die ik een paar weken geleden bezocht moet mijden. (zie mijn blog waarin ik voor visite biokip kocht voor bijna 15 euro..ik eet zelf niet of nauwelijks vlees maar wel vis.)
Ze kosten me bakken met geld. Hele grote bakken met geld.
Als ik mijn boodschappenkarretje gediciplineerd vul volgens mijn strikte boodschappenlijstje bij bovengenoemde winkels dan bespaard mij dat meteen minimaal 50 of 60 euro per keer!! Ik doe dan boodschappen voor 2 volwassenen en probeer dat dan te doen voor zo'n dag of vijf. Dit lukt me prima voor een bedrag van ongeveer 25 tot 30 euro.
Door de weeks en het weekend zijn bijna altijd de twee winkelrondes die ik maak.
Het weekend kan nog goedkoper. Dan kan ik met 20 euro een heel eind komen.
Er zit heus wel eens minder fruit bij in deze winkels, maar je wilt niet weten wat ik weg moet snijden bij de bio-variant...verder heeft vooral de Lidl hele goede en uitgebreide groenteafdeling waar zelfs de basilicum van €0.95 mij 2 weken plezier verschaft in salades en bij pasta's...
Ik koop een ontbijtkoek voor €0.45 met een pakje roomboter van €0.39 en daar geniet ik minimaal een week van bij de koffie of thee. Daar kan ik echt zelf niet tegenop bakken.

Goed nadenkend over frugal leven, over financieel zo capabel mogelijk en dus vooral met zo min mogelijk rondkomen, houdt voor mij dus in dat ik biologisch en terug naar de natuur-leven niet met elkaar moet verwarren. Want dat is appels met peren vergelijken. Het zijn twee verschillende onderwerpen.
Het is de vrijheid waar je in kan kiezen in hoeverre je het één combineert met het ander.

10 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor dit stukje:) Ik dacht af en toe een eenling te zijn;)En heus, ik draag het milieu een warm hart toe, maar zie ook hoe overtrokken het soms is en wat voor prijs je ervoor betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ben ik met je eens hoor. Biologisch eten is niet goedkoop. Ik probeer een beetje een balans te vinden. Zuinig, goedkoop EN daar waar ik kan en wil zelf doen vanwege de gezondheidswinst. Zo zoekt iedereen zijn eigen weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap ook niet dan men besparen en bio eten vergelijkt met elkaar want dat zijn twee verschillende dingen. Goedkoop eten kan inderdaad prima als je het goed uitzoekt. Gezond en/of biologisch eten is zeker duurder maar het is een keus. Ik maak die keus wel omdat ik kwalitatief goed wil eten en sorry, dat koop ik niet bij de Aldi met alle respect. Maar zoals je zelf al aangeeft is het heel persoonlijk en als dit voor jou een manier van leven is die voldoening geeft moet je het zeker niet laten tegenspreken door een ander. Want wat die ander doet is niet jouw probleem, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. weten jullie dat je bij de Jum.bo heel veel biologische produkten kan kopen voor niet duur ? geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook zo'n dubbele denken. Alleen ben ik wel erg blij met mijn moestuin, daar haal ik mijn onbespoten groenten vandaan. En nee, er gaat niet veel geld in zitten. Als je het slim aanpakt, kun je voor heel weinig heel ver komen. En bij een goed oogst halen wij de huur er drie dubbel en dwars weer uit. Het kán dus wel, goed en goedkoop.
  Maar ook ik haal liever een ontbijtkoek van maar een paar centen hoor. Het budget blijft helaas toch echt nog even op nummer één staan. Wie weet, ooit? ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Biologisch eten betaalt zich denk ik uiteindelijk terug in je gezondheid. En die van de wereld om je heen. Uien die amper bespoten worden ga ik niet biologisch kopen. Kwetsbaar fruit dat vaak stijf staat van de middeltjes weer wel. Brood van de Lidl bevat veel minder toegevoegde rommel dan sommige luxe supermarktbroden.

  Stokken groeien in het bos.

  Maar over de plantjes: haal een zaadje uit een opeettomaat. Droog die. Maak compost van je eigen groenafval.. Stop zaadje in potje met aarde. Plant uit in aarde met compost en tadaa. Graties tomatenplant met onbespoten tomaatjes voor niks
  .
  Courgettes zijn ongelofelijk makkelijk en een courgette kost gauw 80 cent dus dat geld haal je er wel uit...

  Gewoon creatief zijn en dat ben jij zo te lezen toch zeker!

  Maar inderdaad, biologisch en goedkoop zijn niet hetzelfde :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerlijk stukje! Mijn belangrijkste hoofddoel is ook financiële onafhankelijkheid, maar ik merk wel dat ik steeds meer ga letten op wat ik in mijn lijf stop. Daarbij houd ik wel de balans in de gaten van betaalbaar / schreeuwend duur. Alles zelf maken is inderdaad zeker niet altijd goedkoper, dat doe ik dan ook alleen als ik het echt heel leuk vind/het idee heb dat ik er iets mee opschiet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerst had je de vrekkenkrant, dat was lekker vrekken met de nodige humor.
  Later werd dat Genoeg, de toon werd ineens veel zuurder. Vergelijkbaar met wat jij beschrijft. Zoveel belerende vingers, het lijkt vaak wel een wedstrijd wie het meest verantwoord bezig is.
  Zo jammer.
  Ik vind je blog hardstikke leuk, schrijf lekker door en succes met je spaarrekening!
  Groeten, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi,de scheiding,die je aanbrengt. Als zuinigheid je hoofddoel is,moet je inderdaad de bioboer mijden. Maar kun je wel degelijk op andere manieren milieuvriendelijk bezig zijn. Zelf besef ik,dat ik bof,dat we ons biologisch voedsel kunnen veroorloven.Groeten izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het lijkt alsof bezuinigen altijd maar op één manier kan, maar ik geloof dat ook niet hoor. Iedereen bespaart met zijn/haar eigen doel voor ogen; om het milieu te sparen, rond te kunnen komen met je geld, sneller aflossen op je hypotheek of schulden. Hoe je dat doel bereikt is je eigen keus en, volgens mij, nooit goed of slecht zijn!

  Succes met sparen! Dan doen wij dat ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen