donderdag 19 mei 2011

Financiële Vrijheid bestaat.

Het frugal leven is meer dan alleen maar weinig geld willen uitgeven. Maar besparen is tegelijkertijd het sleutelwoord om een leven te realiseren waarin je onafhankelijk bent/wordt van je geld.
Geld kan je leven zo enorm beheersen.
Maar dat hoeft niet. Er zijn manieren om je te ontworstelen aan de druk die geld je kan opleggen.
Dat vergt inzicht en overzicht. Oefening baart kunst, maar je enthousiasme is het magische element.
En hoe leuk is het om ergens enthousiast over te zijn!
Maak van een levensstijl die je heel veel geld bespaard je grootste liefhebberij en je hoeft niet langer te kampen met een gevoel alsof je tegen de stroom inzwemt.
Maak het je sport om koopjes te vinden. Zie het als een enorm goede oefening om jezelf te trainen in zelfbeheersing als je in winkels loopt. Hele cursussen Mindfulness worden met succes aan de man gebracht, maar hou je maar gewoon heel strikt aan je boodschappenlijstje en laat je niet afleiden door reclame stunts van spullen die je helemaal niet nodig hebt. Hoe Mindfull is dat...
Denk na over wat en hoe je eet. Er zijn zoveel prima en gezonde recepten die je heel weinig kosten.
Onzin om al die dure ingrediënten die op dit moment door de vele kookprogramma's ons worden aangepraat in huis te halen. Laat je niks wijsmaken.
Maak van je huis geen pakhuis. Maak op wat je hebt en koop dán pas nieuw. Dat is helemaal niet eng.
Want we zijn geprogrammeerd om ten allen tijde met van alles en nog wat op de proppen te moeten komen.
Ga eens voor je kledingkast staan en laat op je in werken dat er (hoogstwaarschijnlijk) kleding hangt voor jaren, als je dat zou willen. Dat geeft een heel comfortabel gevoel.
Je hoeft niet meer op jacht in drukke kledingwinkels met benauwde pashokken, knetterharde muziek en meekijkende verkoopsters.
Ook je bankrekening zal je heel veel rust geven als ernaar kijkt en je ziet je geld groeien. En dat gaat echt hard als je je gedreven aan je Frugal Leven houdt.
Dan kom je op het startpunt om tenminste de kéúze te hebben of je je leven wilt omgooien. Misschien wil je wel minder werken. Misschien kan je nu eindelijk op zoek naar een baan die je veel leuker vindt, maar wel wat minder betaald. Misschien kan je wel veel eerder stoppen met werken. Je wordt een stuk onafhankelijker van geld als je het niet uitgeeft of beter gezegd wéggeeft aan al die commercie die rijk van je wordt.
Het frugal leven bevalt mij prima. Ik ben er zowel financieel als mentaal enorm op vooruit gegaan.
Dat werkt verslavend en je leest het..ik ben enthousiast!!

15 opmerkingen:

 1. Kijk, dat is het precies. De rust die je terugvindt, geen moeten kopen, meedoen aan trends of met de buren/bladen/tv. Geen rood meer op de bank, geen tijd verspillen aan alle mogelijke onzin, in contact komen met je bron, met het echte dat er toe doet in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk, je hebt het goed bekeken. Doe het al jaren zo al heb ik wel gewerkt om andere redenen, maar beslist niet voor het geld.
  Zelf heb ik dat van mijn vader die leefde ook heel sober.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken me helemaal in je verhaal. Alleen filosoferen we hier wel eens over de economische inpact,als iedereen zou consumeren(minderen) zoals wij. Komt er dan nog een crisis,als mensen minder en bewuster kopen? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven! en zo is het helemaal...
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alleen al het lezen van je logje, geeft me een 'relaxed' gevoel. Inderdaad, ik begin ook meer en meer in te zien dat meedoen aan al die commercie helemaal niet gelukkig, maar eerder juist ongelukkig en ontevreden, maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dit alles geeft RUST! en dan is nergens te koop!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hulde! Voor dit logje. Net even een mooie schop onder de kont die ik even nodig had;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn cursus Mindfullness kreeg ik gratis via de gezondheidszorg. Een van de beste dingen die mij de laatste jaren is gegeven. Mindfullness is zeker meer als een boodschappenlijstje volgen.

  groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Jacq; daar ben ik het helemaal mee eens:) Mindfulness is echt heel wat anders en veel meer dan een boodschappenlijstje;) Ik ben er zelf heel erg blij mee dat ik de kans heb gehad deze cursus te volgen. Juist door mindful te leren zijn is mijn leven een stuk rustiger geworden en mijn uitgavenpatroon daardoor ook;)
  Overigens het blogje van frugal leven daar kan ik helemaal achter staan:) Het geeft rust en zeker financiele vrijheid door niet meer alles te willen hebben, goed blogje dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk tegenwoordig als ik in een winkelstraat loop deze mantra: 'Ik heb genoeg, ik heb genoeg', en dat helpt echt om me te beheersen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je beschrijft precies waar ik naar toe wil.. Ik ben op weg, maar ben er nog niet. Goed dat je schrijft dat het door oefenen moet gebeuren. Dus ik blijf oefenen. En bij anderen inspiratie halen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk blog!. Ik ga je volgen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk! Daar wordt een mens pas echt gelukkig van! :D En er gaat een wereld voor je open...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mindfullness is heel wat meer dan alleen geen dingen meer kopen, gelukkig wel anders zou het dure shit zijn.;-)
  Verder mooi blogje.

  BeantwoordenVerwijderen