zondag 17 april 2011

rituelen

Om een frugal leven te leiden is het een soort van noodzaak om de zaken maar niet in het wilde weg te laten gebeuren. Een zekere vorm van aanpak is wenselijk.
Ik druk me zacht uit.
Dat je er bovenop moet zitten, moet weten hoe je zaakjes ervoor staan en je een financieel transparante portefeuille moet beheren is me inmiddels wel duidelijk.
Het onderhouden van een strakke structuur is makkelijker geblogd dan dagelijks nageleefd.
En daar zit nou net wel de werkelijke kans van slagen.
Je moet standvastig zijn en gedreven.
Gemotiveerd. Dat klinkt vriendelijker.
Om dat te bereiken moest bij mij het beroemde kwartje eerst vallen. Hoe leuk, een kwartje, juist als het gaat om het in de hand houden van je uitgaven.
In het begin moet je echt wel het wiel uitvinden. Het hoe en waarom je zoveel uitgeeft, je toch zwicht voor verleidingen of te makkelijk overtuigd wordt van het moeten doen van bepaalde uitgaves.
De kreet: Van wie moet dat dan?!  is inmiddels mijn lijfspreuk geworden.
Ik vraag het regelmatig zelfs hardop aan deze of gene en zelden krijg ik er een zinnig antwoord op.
Meestal blijft het bij een schaapachtig lachen en dan weet ik genoeg. Hier hebben we weer een typisch gevalletje aanpraterij.
Om mijn frugal levensstijl in consequente banen te leiden en niet steeds te vervallen in oude gewoontes blijkt het voor mij heel zinvol om terug te vallen op rituelen.
Gewoontes aankweken. Standaard handelswijzen.
Dat klinkt misschien wel star, maar dat is zeker de bedoeling niet.
Het is mijn bescherming. Steeds opnieuw besluiten om níét op iets in te gaan, iets niét aan te schaffen, en me niet te hoeven overtuigen kan erg vermoeiend zijn.
Mijn ritueel is bijvoorbeeld; ik kijk eerst thuis of ik niet zoiets al heb. (komt vaker voor dan je denkt, dat ik dan iets soortgelijks inderdaad nog op zolder heb liggen!)
Of: ik vraag eerst in mijn omgeving of iemand het nog heeft liggen...
Ook het ritueel dat ik niet van mijn boodschappenlijstje afwijk heeft me al voor veel impulsaanschaffen behoedt.
Een ritueel klinkt niet zo gezellig, maar is wel relaxt...je hoeft dan namelijk niet zoveel meer. Het is zoals het is en dat kan een hele opluchting zijn.

9 opmerkingen:

 1. Jij verwoordt een belangrijk inzicht. Als je beseft,dat er weinig "moet"volgen de veranderingen gemakkelijker. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. niks moet , het mag of ik ga, of ik wil , word je ook niet zo moe van, succes , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, een ritueel of gewoonte is niet saai en is inderdaad een goed voorbehoedmiddel. Op een gegeven moment hoef je er niet eens meer bij na te denken, dan is het een automatisme. Doordat je steeds naar ideeën en oplossingen zoekt is het juist een creatief proces en niet de dwang van moeten kopen voelen is een bevrijding.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar ben ik het helemaal mee eens! Nu heb ik het geluk dat ik al van nature niet echt het 'dit moet ik hebben!' heb. Tenminste, wel als ik iets mooi vind, maar niet qua merken of nieuwe gadgets of dure producten. Zo'n ritueel is een goed idee, dat werkt beter dan maar zonder plan dingen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben dol op rituelen. Ze maken het leven veel makkelijker, en creëren ruimte en rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn opvoeding was er een van veel hebben moeten veel kopen moeten enz.
  Het is niet makkelijk om het tij te keren.
  Maar ik ben op de goede weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad zijn rituelen heel goed. En al die reklame, mijn vader zei altijd, en dat vond ik toen een uitspraak van niks, het moet wel rotzooi zijn dat ze er zo vaak reclame over moeten maken anders raken ze het niet kwijt. Nu begrijp ik heel goed wat hij bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het is zoals het is....
  en dat geeft rust,
  het niet meer mee te hoeven,(willen) doen met alle hypes en modegrillen, en tevreden zijn met zoals het is... en daar van te kunnen genieten,
  als dat eenmaal ingezonken is, dan wil je niet meer anders, in ieder geval is er voor mij geen weg meer terug... alleen nog maar frugal leefstijl voor ons, en dat doet goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit blog is goed voor MIJ(evenals CasadiMama) want het voelt voor mij als een beproeving. Ik hou van de laatste trends(al dan niet zelf gemaakt), ik hou van vernieuwing(ik weiger om vast te roesten) en met mijn kinderkunstbedrijfje moet/mag ik steeds met iets nieuws komen. Anders lig ik uit de markt. Dus JIJ bent mijn tegenhanger. Ik hou van kritische mensen en mensen die anders zijn/leven. Dus kom maar op. Ik kijk wat ik kan doen!Lieve groet met hart&ziel van Sil.
  P.S.: als je je adres doormailed krijg je tzt een wensvogeltje opgestuurd. Mooie paasdagen!

  BeantwoordenVerwijderen