vrijdag 29 juni 2012

meten is weten

Gek hoeveel ik eigenlijk simpelweg bespaar door te zijn gaan letten op hoeveelheden.
Hoeveel theewater gebruik ik eigenlijk als ik thee zet?
Ik merkte dat ik heel vaak behoorlijk wat gekookt water niet gebruikte als ik de waterkoker boven de theepot uitschonk. Ik ben erop gaan letten.
Ik weet nu dat ik voor 3-kwart liter moet vullen en dan is het genoeg.
Spaart ons kostbaar water, maar zeker ook mijn energie die ik verbruik want ieder apparaat dat iets moet verhitten met stroom verbruikt véél stroom.
Hetzelfde geldt voor rijst. Ik weet dat ik anderhalf kopje rijst moet afmeten voor ons twee. Dan is het genoeg. Het gaat lekker op en geeft een goed gevoel dat je niet met restje blijft zitten waar je net niks mee kan. Kook ik voor meerdere keren (nog voordeliger, dan is het een kwestie van even rekenen.
Mijn brood idem dito. Ik verdeel het altijd meteen als ik het van de bakker heb in pakketjes van 8 sneden. 3 voor mij en 5 voor mijn man en meteen de vriezer in.
Er gaat zelden een snee brood verloren en altijd vers brood mee naar het werk.
Niet zo'n vieze afwas, maar meer glazen en bordjes? Half vaatwastablet is voldoende en klein programma ook.
Zo meet en weet ik inmiddels een hele serie dingetjes.
Het gaat nu vanzelf. En het is niet alleen behoorlijk besparend op jaarbasis, maar eigenlijk leeft het ook veel leuker.
Alsof je het heft meer in eigen handen hebt.

20 opmerkingen:

 1. Dat gevoel herken ik. Helaas is mijn man een impulsieve eter en kom ik wel eens voor verrassingen te staan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu schaam ik me wel een beetje, want ik vul onze snelkoker gewoon, en denk daar niet eens bij na. Wat zijn er toch veel dingen waarop je kunt letten! Je hebt me wakker geschud.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een goed idee. Tijd voor mij om ook eens te gaan meten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf tel ik altijd als ik de koffiekan vul met water. En rijst weeg ik ook altijd af. Hou ik wat over, doe ik het in de diepvries of in de soep.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ow, ik kijk ook goed naar hoeveel water ik verwarm. En als je warm water gebuik voor schoonmaken ofzo, bedenk dan ook dat er nog aardig wat in de kraan zit. Even de koude kraan open (en er komt nog warm uit) scheelt ook weer warm water verwarmen.. En water voor de planten etc of dingen buiten schoon te maken, haal ik uit de vijver.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag, ik schrijf voor de Volkskrant een verhaal waarin Frugal Living een rol speelt. Zou ik je misschien mogen bellen over de vraag waarom je Frugal probeert te leven? Het liefst vandaag.. Mijn e-mail is s.lindhout@volkskrant.nl

  Groet,
  Sterre Lindhout

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier gaat ook niets verloren : ik meet en weeg alles af, misschien soms absurd maar ik vind het zonde om dingen te moeten weggooien of het nu om voeding of om andere zaken gaat. Ik herstel alles wat ik maar kan herstellen en recycleer wat ik kan. Het is niet dat wij het nu financieel nog nodig hebben om te consuminderen maar ik vind het gewoon leuk om doen en meer te kunnen doen met minder, minder grondstoffen te verspillen en toch een evenwicht te vinden tussen consuminderen en niet inboeten aan comfort.Ik denk dat we door velen beschouwd worden als 'witte raven' maar daar trekken wij ons niets van aan : wij leven volgens de overtuiging dat het ook met veel minder kan en passen dat dan ook toe en voelen ons daar goed bij(en dat is het voornaamste)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. als je rijst en pasta kookt kun je nog veel meer besparen door de brander uit te doen na twee minuten koken en dan de resterende tijd + 2 minuten de rijst of pasta in de pan te laten met een doekje erover (ik leg er altijd mijn ovenhandschoen op ) of zet de pan in je dekbed..(hooikist!) Ik vind de rijst dan ook smakelijker omdat de korrels mooier blijven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rijst in dekbed is ideaal! Zoals ik het 30 jaar geleden jaar geleden geleerd heb van mijn moeder: rijst in pan, water erbij (1vingerdikte water boven de rijst). koken tot het water vrijwel geheel opgenomen maar de rijst nog niet gaar is, dan meteen in bed zetten en een paar uur later eruit halen: mooie droge fluffy rijst

   Verwijderen
 9. Hey hoi,

  Ik heb een Liebster Award gekregen en geef 'm door aan jou. Je schrijft heel leuk en inspirerend! Kijk op mijn blog voor meer info.

  Groetjes, Henderina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja je hebt gelijk ik gooi ook steeds veel gekookt water weg en ik kook meestal te veel. Misschien goed om daar nu ook op te gaan letten. Dankjewel dat je me er bewust van hebt gemaakt. Ik ga je volgen. groetjes Sophie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige planten vinden afgekoeld gekookt water fijn... kan je altijd daar nog voor gebruiken of natuurlijk in het overgebleven water je aardappels/rijst/groente koken.... je hoeft gekookt water niet weg te gooien....

   Verwijderen
 11. Zo herkenbaar!
  Geeft een goed gevoel om niets te hoeven weggooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Allemaal,

  Wat een fijne blog. Graag zou ik in contact komen met mensen die van bezuinigen een sport hebben gemaakt? En goede tips hebben!

  Ik hoor graag van je!

  Groetjes,

  Lisa

  lisa.engelen@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik al jaren een half vaatwasblokje bij alle vaat. Geen probleem.

  Gr Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Al googlend kwam ik op deze blog maar gezien de ouderdom van dit artikel vraag ik me af of je nog actief bent in je Frugal-levensstijl ?

  Zo ja, dan zou ik er graag wat meer over lezen, of heb je geen tijd meer om je ervaringen met ons te delen?

  groet,
  Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hi, een leuk blogje, ik heb u via andere haaksters gevonden, ik zal zeker meer gaan bezoeken..liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. That is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

  BeantwoordenVerwijderen