dinsdag 31 mei 2011

EHEC wel of niet?

De EHEC bacterie vind ik echt een engerd.
Ik heb dan ook heel erg mijn twijfels of ik nog wel zo onbezorgd in een komkommertje bijt of andere rauwkost nuttig.
Als je zelf tomaten en komkommers en sla kweekt dan weet je het natuurlijk zeker. Dat zit goed!
Maar wat ligt er in de winkels? Ook in de biologische winkels?
Om mij heen en op het werk zijn de mensen heel stellig.
"We slaan even over!"
Maar als ik op internet kijk zie ik weer net iets te vaak de kreet: 'Geen gevaar voor de volksgezondheid!' van overheidswege komen als het om in Nederland gekweekte komkommers e.d gaat.
Die kreet maakt nog meer achterdocht bij mij los. Want ongeacht welke ramp, gifwolk, of watervervuiling er ook losbreekt in ons landje. Het kan nóóit kwaad voor onze gezondheid.
In Duitsland zelf draaien ze er geen doekjes om. Er is er een landelijke oproep om geen rauwkost of sla of tomaten en natuurlijk de komkommer te eten. Gewoon vanuit de overheid en gewoon in hun journaaluitzendingen.
Wat is wijsheid?
Ik denk dat ik voorlopig mijn salades wel maak van geblancheerde groente zoals boontjes, worteltjes en mais....

7 opmerkingen:

 1. Ik heb juist het gevoel,dat die oproep geen rauwkost te eten een verbloemen van iets anders is. Dat men of geen idee heeft,wat de besmettingsbron is,of het niet wil zeggen. Zouden er nu echt zoveel mensen rauwe ongewassen komkommers eten?Ik geniet normaal van mijn rauwkost,maar let vanaf vorige week beter op heel goed wassen. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed wassen (met zuiveringszout bv) is voldoende. Ze hebben nog steeds de bron niet echt ontdekt en mensen panikeren meteen. Als ze zouden beseffen hoeveel bacteriën op vlees en kip zit uit de gewone handel, zouden ze dat dan ook laten staan? Een komkommer willen veel mensen best missen, maar hun lekker biefstuk of filetje niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja ik weet het ook niet zo goed. Aan de ene kant denk ik dat we niet meteen in paniek moeten raken maar aan de andere kant is die kreet van "geen gevaar voor de volksgezondheid" er best één waar ik achterdochtig van word. Dat zeiden ze namelijk in Japan ook, vlak na de eerste tekenen van problemen bij de kerncentrale.. dus tja.. ik eet alleen even sla uit mijn eigen tuin. En hoe naar ik het ook vind voor de telers die in de problemen komen... ik sla de komkommers toch even over. Gewoon vanwege het nare gevoel ergens onderin mijn buik...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mensen douwen hun gezicht de hele dag vol met de grootste rotzooi die er is. Mensen roken, drinken alcohol, eten regelrechte troep en smeren hun hoofd vol gif waaraan ze veel doder gaan dan een aan een komkommertje.

  Ik kan er werkelijk waar geen seconde van wakker liggen en eet gewoon laf afgespoelde komkommer zoals altijd.

  Massahysterie voor de sheeple...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind deze massahysteriepandemie weer eens zwaar overdreven. In Nederland gaan de tuinders met grote zorg met hun teelt om. In Spanje wordt bij droogte niet moeilijk gedaan om het rioolwater over de akkers te laten lopen en kwistig met gif te spuiten evenals in andere Europese landen ten zuiden van ons.Ik mijd daarom als het even kan groente uit andere landen en eet lekker mijn komkommertje op. Het is ook heel vreemd dat de oorsprong van de besmetting nog niet is gevonden, want in Nederland wordt gebruikt gemaakt van tracking en tracing, zodat we altijd weten waar een bepaald product vandaan komt.Een groenteproduct is daarom altijd te traceren naar de plaats van herkomst. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat ik de komkommers ook maar even laat liggen. Gewoon voor de zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Persoonlijk heb ik het idee dat ze te hard op zoek zijn naar een oorzaak, maar het niet kunnen vinden. Zelf eet ik nog lekker mijn komkommertje zonder vrees. Tenslotte moet je ook nog eens tot een risicogroep horen wil je ergens last van krijgen. Ik heb je een award gegeven, details lees je op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen