zaterdag 19 maart 2011

homemade with love...

Hoe frugal je ook wilt zijn, je ontkomt niet aan het feit dat er gelegenheden zijn waarop je een ander iets wilt geven. Verjaardagen, troosten, verrassen noem het maar op. Daar moet je ook niet aan willen ontkomen, want dat is de warmte van onze samenleving.
Het leuke aan frugal leven, is om dan op je creativiteit terug te vallen en je vooral niet te laten beïnvloeden door de geef maar geld-variant.
Dat is voor mij een no-go zone geworden.
Wat dan aan de orde komt is, hoeveel moeite je zelf in je cadeau wilt steken. Kijk je naar de persoon in kwestie en de gelegenheid waarvoor het cadeau bedoeld is?
Of ga je meedoen aan de populaire "envelop met inhoud".
Zelfs mijn 5-jarige neefje laat me trots zien hoeveel euro's hij gekregen heeft op zijn verjaardag, om zijn zoveelste terminator bij gulle ome Bart Smit te kunnen kopen.
Voordat ik aan mijn bewust frugal leven periode begon, stoorde me dit fenomeen van geld geven me al.
Ik vond er zogezegd 'niks-aan'.
Totaal ongezellig en het heeft niks te maken met het geven van een cadeau voor mij.
Ik doe het anders en misschien vind je het een leuk idee en misschien ook niet.
Ik maak van gekleurd karton (goud/zilver/ect) een ronde bodem. Ongeveer zo groot als een conservenblik.
Daaromheen drapeer ik wat doorzichtig folie en die bind ik uiteindelijk bovenaan vast met een stukje touw, binnen die ruimte zit mijn cadeau.
Dat zijn dan combinaties van :
een zelfgemaakt stuk zeep, (met kruiden/droogbloemen/ of zelfs een restje parfum),
een potje met zelfgemaakte jam,
een oma's-tijd-bruin papieren zakje met zelfgebakken koekjes inclusief nostalgisch label eraan. (honingkoekjes zijn erg favoriet) en
niet te vergeten een goed aangeslagen stek van mijn kindje-op-moeders-schoot plant, die ik in een lief potje of theekopje zet; gescoord bij de kringloopwinkel.
Ook een samengesteld pakje thee uit de plaatselijke kruidenwinkel is écht heel schattig. Wat dacht je van fireplace-tea? Of romantic evening? Kost bijna niks en is een echte verwennerij.
Heel soms doe ik er nog een tijdschrift/puzzelboekje bij waarvan ik denk dat ik jarige, zieke of wat dan ook een plezier mee doe.
Ik creeër zogezegd mijn persoonlijke verwenpakket voor een ieder op maat gemaakt.
Op de bodem van het doorzichtige cadeau strooi ik gedroogde blaadjes van mijn rozenboeketten of in de zomer van gedroogde kamille of iets dergelijks. Dat maakt het pas echt romantisch.
Al met al kosten deze cadeau's me in euro's een fractie van wat je kwijt bent als je voor het kant en klare werk gaat of de envelop. Het kost me meer denkwerk en fantasie. Maar dat is juist heel erg leuk!
Ik heb tot nu toe geen klachten gekregen. Integendeel.
En anders durven ze het me misschien niet te zeggen ;-)
Hoewel ik voor de zeep nog wel eens een nabestelling krijg en dat is moeilijk want die maak ik op impuls en daar heb ik  geen stapeltje van liggen. Gewoon volgend jaar weer jarig worden dus en je laten verrassen...

9 opmerkingen:

 1. Ik vind geld geven zo'n onzin, want een paar weken later krijg ik hetzelfde geld vaak weer terug als ik zelf jarig ben.
  Mijn verjaardag vier ik dan ook liever niet en andermans verjaardag eigenlijk liever ook niet. Veel leuker vind ik het om spontaan iets leuks mee te nemen (op een willekeurige dag) en dan bij voorkeur iets geven wat ik zelf heb gemaakt. Een baksel of zelfgeknutseld stuk zeep is daarvan inderdaad een prima voorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel blij zou ik worden van dergelijke cadeau's. Maar helaas. Als ik het zelf doe vinden ze het geweldig, maar van mijn familie krijg ik ze jammer genoeg nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het zelf geweldig om een zelfgemaakt of samengesteld kado te krijgen. Voor mij betekent dat dat iemand al die moeite speciaal voor mij heeft gedaan.
  Morgen hebben we een verjaardag van een 1-jarige en weet je wat de ouders vroegen?? Geld!! Het is familie maar ze kunnen het bekijken. Ik heb nog een prachtige houten blokkenwagen staan van zoonlief, veel te mooi om te verkopen. Dat wordt het dus, de jarige kan toch nog niet zeggen of ie het wat vindt, en de ouders?? Tja, jammer dan, zij zijn niet jarig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind de reactie's ijzersterk en getuigen van persoonlijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelfgemaakte, zelfbedachte (of hergebruik) cadeau's zijn het mooist... en het leukst om te ontvangen (en te geven) toch? Maakt niet uit wat het is... het gaat om de aandacht die er aan is besteedt en de gedachte die erachter zit... dat waardeer ik het meest.

  Omdat ik je blog met interesse lees, heb ik je een liebsterbog award toegekend. Dit, omdat ik graag aandacht wil vestigen op jouw manier van leven.
  Ik blog erover in mijn laatste post.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jou kado's zou ik graag ontvangen.
  geld... zo nietszeggend,

  Ik vind trouwens het hele fenomeen van ik ben jarig dus ik krijg een kado,niets..

  uitgevonden om de economie te laten groeien, mijn vader van 73 heeft het er altijd over dat 'De Verjaardage' pas begonnen zijn ergens in de jaren '70.
  Moeten ze weer maar eens afschaffen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat zou ik graag zo'n persoonlijk cadeautje krijgen, dat lijkt mij zo leuk! Ik vind het ook leuk om zelf cadeautjes te maken, maar helaas word het binnen mijn voornamelijk schoonfamilie niet gewaardeerd. Ze willen graag geld en graag hetzelfde bedrag als ze jou voor jouw verjaardag hebben gegeven. En kom niet aan met een zelfgemaakt cadeautje, want daar word vreselijk op neergekeken en achteraf hoor je dan dat ze het na jouw bezoek in de container hebben gemikt. Alleen mijn schoonouders, oma's en tante en mijn man kunnen zulke cadeautjes waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook vaak zelfgemaakte, of kringloop kadootjes aan het geven. Zo had ons buurmeisje vorig jaar (ze werd acht) een mandje (kringloop) van ons gekregen met allerlei naai, brei en haak atributen er in. Alles uit eigen voorraad en de kringloop...de knopen waren zelfs nog van mijn oma geweest. En wat hoor ik maanden later? Dat dit toch wel het allermooiste kadootje was dat ze had gekregen! Ze was er aan toe en is graag aan het prutsen. De grap is dat ze best veel dure andere kadootjes heeft gekregen, maar ja...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kom je even welkom heten als 300ste volger van mijn blog. Ik merk wel dat hier veel te lezen valt. Ik zit nu wat krap in tijd maar ik kom snel nog eens weer om over je levenswijze te lezen, leuk!
  Hartelijks,
  Makkie

  BeantwoordenVerwijderen