zaterdag 14 januari 2012

Kiemen en kopen.

Eindelijk begint mijn voorraad een beetje op te raken.
En wachten duurt lang, dat is geen nieuws.
Nou zou je je kunnen afvragen wat iemand met een frugal inslag doet met 'wachten' tot de voorraad op raakt, maar dat komt omdat ik mij heb voorgenomen om afgezien van een frugal levensstijl ook een gezonde, bewuste levensstijl te ontwikkelen.
In mijn stukje over schreef ik dat dit een van de behaalde winsten was uit een bestaan van groter bewust omgaan met wat je doet en hoe je het doet.
Nou komen dingen nooit zomaar voorbij. Leer je een nieuw woord, hoor je het overal. Wil je een bepaalde auto rijdt-ie ineens op de gekste plekken.
Zo ook met mijn interesse voor een betere manier van leven, eten en gezondheid.
Scharrelend in de kringloopwinkel kwam ik wat leuke boekjes tegen. Een geweldige pocket vol vegetarische recepten en het boekje van dr. Gillian McKeith.
Die herkende ik meteen. Van haar programma dat 2 jaar geleden hier op televisie was en dat ik graag keek. Totaal onnozel blijkt nu van mijn eigen falen in een enigzins intelligent voedingspatroon. Maar ja, als je per aflevering een viertal buitensporig gewichtige personen krijgt voorgeschoteld die leven op frisdrank, pizza, hamburgers, fish&chips en chocola, dan lijkt het al snel dat jij het met je zelfgebrouwen groentensoepje het cum laude doet, toch?
Maar ik was blij met mijn vondst. Leuk! Dit is precies wat mij verder op weg kon helpen in mijn streven om niet alleen over te stappen op zoveel mogelijk biologisch en niet geraffineerde produkten, maar het ook daadwerkelijk fysiek te gaan voelen.
Laat ik een lang verhaal niet nog langer maken. Dr. Gillian heeft mij geattendeerd op de kiemgroenten.
Ik zie je in gedachten knikken. (Joh! Kiemgroenten..die deden wij 5 jaar geleden al ;-)  ) Of misschien piept het woordje EHEC toch nog even op in je achterhoofd.
Nou ja, allemaal goed en wel. Deze kiemgroenten zijn nu mijn nieuwe thuisproject geworden.
Ik heb gegoogled en natúúrlijk zijn er weer vreselijk ingewikkelde plastic of aardewerk bouwwerkjes voor niet al te zachte prijsjes aan te schaffen voor het ontkiemen van je bio graantjes, boontjes, linzjes noem het maar op.
Maar ik heb nu mijn eerste item in de week staan. Zwarte Beluga linzen.
Ik wil het gaan proberen met een klein zeefje dat op pootjes staat en precies onder mijn Tajin-schaal past. Donker, warm, zuurstof en toch de mogelijkheid om dagelijks vers te spoelen tegen schimmels.
Ik ben benieuwd.
Zijn er onder jullie ervaringsdeskundigen dan helpe mij gráág op mijn nieuw ingeslagen weg.
Alle advies is meer dan welkom!
Verder vandaag de eerste voorraad aangevuld met biologisch materiaal en groenten.
EUREKA: ik was geen cent duurder uit!
???

9 opmerkingen:

  1. Ik kweek al jaren kiemen. Het makkelijkste gaat dit in een weckpot. Ik vul de weckpot met de zaadjes en doe er kraanwater bij. Dit laat ik ca 6 uur staan. De weckpot dek ik af met grof borduurlinnen, dat ik vastzet met een weckring. Iets anders zal ook kunnen. De bedoeling is dat je makkelijk het water af kunt gieten en de zaadjes tegenhouden. Na 6 uur giet ik al het water af. Vervolgens elke dag 2 tot 3 keer spoelen met water. Het water goed weg laten lopen. Na 2-3 dagen zie je de zaadjes ontkiemen. Deze methode werkt bij mij niet bij alle zaadjes. Het gaat wel heel goed met de kiemmix van de natuurwinkel/ekoplaza. Ook koop ik weleens bij Thompson and Morgan Kiemmix (www.tandmworldwide.com) Als je je inschrijft voor hun nieuwsbrief krijg je af en toe aanbiedingen om te bestellen zonder verzendkosten.
    Ik hoop je zo geholpen te hebben. Lukt dit niet, stuur me dan even een email (staat op mijn blog).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hardstikke leuk, kiemen!
    Dit wordt mijn tweede winter met bijna dagelijks verse kiemgroenten. Ik heb dus wel zo'n bakjes systeem, maar met een potje met gaas eroverheen gespannen (vastgezet met elastiekje) schijnt het ook te kunnen.

    Kijk verder ook eens bij www.depeuleschil.nl voor kiemzaad. Erg goede prijzen voor grotere verpakkingen.
    Ben zelf dol op radijszaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, dat is goed van je! Ben daar twee jaar terug mee begonnen en vind het superlekker vooral fenegriek en radijs enzo. Maar toen was mijn zoontje net geboren en vergat ik het keer op keer te onderhouden dus is het in de vergetelheid geraakt. Je hebt me hierbij enthousiast gemaakt om het weer eens te proberen. Al is het maar om die enorme voorraad bonen eens serieus te gaan opmaken. Thanx!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ja dat kiemen is wel wat. Maar het is wel iets dat je soms moet volhouden.
    Ben nu weer eens aan het overwegen om een poosje een groententas te nemen.
    We zullen zien en je hoort het wel.
    Groetjes Tess

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik maak vaak kiemen en heb daarvoor geen speciale potjes/systemen aangeschaft. Wel een extra vergiet en een extra zeef.
    Ik kiem het liefst mungbonen((voor taugé, linzen en zonnebloempitten. Die kijk ik na op steentjes, spoel ze af en zet ze een avond van te voren in de week. De volgende ochtend pak ik een vergiet. Spoel ze af. Bordje eronder en schotel er boven op.
    Bij kleinere zaden zoals fenegriek en alfalfa gebruik ik een iets fijnere zeef en zet die op een kom/pannetje met een schotel erbovenop. De kiemen gaan dan wel door het zeefje heengroeien maar dat vind ik niet erg. Ziet er grappig uit.
    Ik heb nu ook mosterdkers staan. Daarvoor een dieper schoteltje met wat keukenpapier dubbelgevouwen. Natgemaakt en de geweekte korrels erbovenop. Daaroverheen plastic folie. Ik heb het geprobeerd te maken in plastic groentebakjes met deksel maar dat droogt te snel uit.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik laat weleens taugé ontkiemen, in een glazen pot met textiel erover gespannen. Maar ik wil weleens met iets anders gaan experimenteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik hanteer de methode die Theodora hierboven ongeveer beschrijft, maar dan in een gewone appelmoespot. Zaden een nacht laten weken, water er af door een zeef. Op zijn kop zetten met de zeef in een schaaltje. Doek er over voor het donker. 3 x per dag spoelen i.v.m bacterien en ook om de zaden van vocht te voorzien. Dit ongeveer 5 dagen lang en voila: kiemen. Sommigen kiemen sneller dan anderen en rucola of mosterd kun je idd beter in een laag bakje zaaien op keukenpapier. Dagelijks met de plantenspuit besproeien omdat ze anders wegspoelen onder de kraan.
    Hoop dat je iets aan mijn ervaringen hebt en eet ze!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beetje flauw om mijn reactie te verwijderen... Het was niets anders dan goedbedoeld advies. Het is niet omdat je het verwijderd dat het niet meer waar is. Ik zou met zoiets belangrijks als je gezondheid toch van alle kanten informatie willen hebben voor ik mijn beslissing neem. Ik las je blog altijd met veel plezier maar dit is ronduit kinderachtig. Jammer.

    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ooh sorry sorry sorry sorry sorry!! Ik plaats dit helemaal bij de verkeerde blog! Ik zit er helemaal naast, geef mijn fout grif toe. Verwijder deze vooral, je verdient niet dat ik je blog zit te vervuilen :) Ga zo door, je hebt echt een leuke blog!

    Roos

    BeantwoordenVerwijderen